Prezentare Focal Kanta Boxe Audio

 

Prezentare Boxe Focal Kanta

 

În acest articol, vom analiza seria de boxe Focal Kanta. Aceste boxe includ multe dintre tehnologiile remarcabile dezvoltate de la modelele lor de vârf, oferind un sunet incredibil și calitate la un preț mai accesibil.

Istoria Companiei

Focal și-a început călătoria în 1979 în Franța, fabricând drivere pentru boxe folosind metode de producție tradiționale și materiale noi. Producerea driverelor din Polyglass sau Polykevlar era o noutate la acea vreme, atrăgând atenția multor companii de boxe. În 1982, boxele de raft DB13 au revoluționat lumea boxelor de raft, arătând dedicarea Focal de a folosi materiale și cunoștințe de înaltă tehnologie pentru a construi boxe de excepție.

Devenind un lider pe piața franceză, Focal a decis să devină internațională în 1990, iar până în 1995 a lansat modelul Grande Utopia, combinând estetica extravagantă cu designul high-tech, consolidându-și poziția de lider în domeniul boxelor high-end. Astăzi, Focal proiectează unele dintre cele mai bune boxe, căști și drivere auto din lume.

Caracteristici & Tehnologie

Linia Focal Kanta este una dintre cele mai de top ale companiei, fiind depășită doar de seriile Sopra și Utopia. Kanta este rezultatul cercetărilor și dezvoltării continue ale Focal în designul driverelor și al cabinetelor. Folosind tehnologia și ingineria de la boxele de referință Grand Utopia și Sopra, Kanta este proiectată să ofere o mare parte din această performanță de referință la un preț mai accesibil și într-un pachet mai mic.

Tweeter de Beriliu

Pentru prima dată în istoria Focal, au combinat tehnologia conului Flax cu noul lor tweeter IAL3 din beriliu. Această combinație oferă bas natural și performanța gamei medii a driverelor pulpă cu detaliile și luminozitatea pentru care tweeter-urile din beriliu sunt cunoscute. Tweeter-ele de beriliu din seria Kanta au un răspuns de frecvență de până la 40kHz. Deși nu putem auzi toate aceste frecvențe, capacitatea driverului de a le reda clar înseamnă că nu există întreruperi la frecvențele esențiale ale muzicii, ceea ce înseamnă că aceste tweeter-e vor performa mai bine în frecvențele pe care le putem auzi.

Infinite Horn Loading este un sistem care permite tweeter-ului să funcționeze într-un spațiu separat și oferă driverelor de bas mai mult volum în cabinet pentru producția de bas.

Partea din spate a tweeter-ului de beriliu este încărcată printr-o cavitate mică conectată la exteriorul incintei printr-un horn umplut cu material de amortizare. Astfel, undele sonore sunt absorbite treptat, iar impedanța acustică se apropie de zero, astfel încât nici o rezistență nu alterează mișcarea domului. Aceasta maximizează definiția și permite tweeter-ului să lucreze fără limitările detaliilor și compresiei din spatele camerei driverului. Beriliul este recunoscut ca unul dintre cele mai bune materiale pentru domuri de tweeter, iar această tehnologie asigură performanța maximă a acestui material excepțional.

Tehnologia Conului FLAX Sandwich

În 2013, Focal a prezentat un nou material pentru conurile boxelor numit conuri FLAX sau F-conuri. Fabricate din planta de in, sunt utilizate în textile și uleiuri de in. Acest material este asemănător hârtiei, fiind un material natural cu proprietăți sonore excelente.

Focal și-a folosit cercetările de ani de zile pentru a dezvolta conurile FLAX Sandwich utilizate în seria Kanta. În timp ce inul are proprietăți excelente de amortizare și este un material foarte ușor, nu este suficient de rigid singur. Inginerii Focal au profitat de ocazie pentru a folosi tehnologia conurilor sandwich din gamele Utopia și K2 pentru a încorpora fibra de sticlă în conurile de in. Materialul rezultat este dur și ușor, cu proprietăți excelente de amortizare internă. Driver-ul de gamă medie încorporează o suspensie TMD (Tune Mass Damping) proiectată să îmbunătățească performanța gamei medii. TMD, aplicat driverului de boxă, include două inele tubulare pe suspensie, ale căror dimensiuni și poziție au fost stabilite inteligent. Acestea formează Tuned Mass Damper (TMD) și stabilizează comportamentul dinamic al înconjurului conform rezonanței, evitând deformarea conului fără a afecta dinamica. Această inovație este brevetată. Fiecare boxă Kanta încorporează un motor NIC (Neutral Inductance Circuit) stabilizând câmpul magnetic pentru un sunet perfect definit și un bas mai bine controlat. Un alt aspect important al acestor conuri high-tech este că producția lor este mai accesibilă comparativ cu conurile W și K2 fabricate manual din sistemele de boxe de referință Focal Utopia și Sopra. Performanța conurilor W sau K2 este în mare măsură atinsă, menținând costurile de producție mai reduse, făcând astfel produsul final mai accesibil ca preț.

Polimer de Înaltă Densitate

O boxă este doar la fel de bună pe cât îi permite carcasa, iar Focal știe acest lucru. Incorporând un baffle frontal din polimer de înaltă densitate (HDP), are avantajul de a fi cu 70% mai dens decât MDF, cu 15% mai rigid și oferă cu 25% mai multă amortizare. Folosind un material diferit pentru baffle-ul frontal decât carcasa are beneficiul de a avea caracteristici de rezonanță diferite, reducând riscul transferului de rezonanță și păstrând performanța la un nivel superior.

Aceast baffle frontal turnat dintr-o singură piesă are margini conturate moi și este conceput pentru a suprima difracția sunetului, care poate altera răspunsul în frecvență și poate provoca distorsiuni. Focal a folosit ceea ce numește 'Focus Time', o tehnică preluată de la liniile de vârf Sopra și Utopia, pentru a modela baffle-ul frontal astfel încât fiecare driver să ajungă la urechile ascultătorului simultan. Această aliniere temporală oferă boxei o coerență mai bună și face ca muzica să pară că provine dintr-o sursă unică. Kanta este cea mai accesibilă boxă din gama Focal care include această tehnologie.

Baffle-ul este montat pe o carcasă multi-strat bine întărită pentru a menține vibrațiile la minim. Această carcasă dintr-o singură piesă turnată include porturi montate frontal și în spate pentru boxele Kanta No 2 și 3. Acest port dublu menține compresia dinamică sub control, iar cu dopurile de spumă incluse, oferă opțiuni multiple de plasare și reglaje de bas. Kanta No 1 și boxa centrală au un port montat doar pe partea din spate.

Base de Zamac

Boxele Focal Kanta No 2 și 3 dispun de baza de Zamac, o bază complet metalică care oferă soluții excelente. Zomac este un aliaj din zinc și aluminiu care poate preveni rezonanțele să ajungă la podea, fiind totodată mai ușor decât oțelul. Rampele de susținere echilibrează încărcătura boxei, adăugând stabilitate și îmbunătățind detaliile gamei medii și claritatea basului.

Datorită designului său, baza de Zamac oferă o stabilitate foarte ridicată, păstrând compactitatea. Sunt incluse atât țepușe, cât și cupe pentru diferite situații de podea, iar reglajele de înălțime montate deasupra fac ajustarea simplă și eficientă.

Pentru utilizatorii Kanta No 1, Focal oferă Stand No 1, un suport special creat pentru boxă, care oferă o înălțime reglabilă de la 24” la 25”, având același sistem de susținere ca și frații săi mai mari din gamă. Acest lucru conferă boxelor continuitate în aspect, astfel încât, dacă utilizați No 2 sau 3 ca boxe principale și alegeți No 1 ca boxe spate, acestea arată identic până la baza lor.

Opțiuni de Finisaj

Boxele Focal Kanta sunt disponibile în finisaje diferite, de la negru și alb lucios, până la nuc mat și lucios, cu baffle-uri frontale în culori diferite care vă permit să alegeți combinația dorită. Capacitatea de a selecta finisajul incintei și culoarea panoului frontal oferă multiple opțiuni de adaptare la camera dumneavoastră.

Gama Focal Kanta

Gama Focal Kanta include trei modele stereo și o boxă pentru canalul central.

Kanta No 1 este o boxă de dimensiuni de raft, cu suport disponibil, ideală pentru camere de până la 25 metri pătrați. Are un midbass de 6 1/2” și un tweeter de beriliu cu răspuns de frecvență de 46Hz—40kHz. Sensibilitatea este de 88dB la 8 ohmi, iar puterea recomandată este între 25 și 150 wați. Aceste boxe oferă performanțe excelente cu amplificatoare solide sau pe lămpi. Cu o incintă portată în spate, aceste boxe sunt de obicei plasate mai bine departe de peretele frontal (Focal include seturi de dopuri de port pentru plasarea aproape de perete). De asemenea, sunt excelente ca boxe surround în setup-uri home theater multi-canal, însoțind boxele No 2 și 3.

Kanta No 2 și No 3 sunt modele de podea, cu conuri de Flax pentru gama medie și woofere de Flax special construite de 6 1/2” sau 8” respectiv. No 2 are un răspuns de frecvență de 35Hz – 40kHz, cu o sensibilitate de 91dB și o impedență de 8 ohmi (cu o cădere la 3.1 ohmi, aceste boxe necesită un amplificator capabil să suporte 4 ohmi). No 3 are un răspuns de 33Hz – 40kHz cu aceeași sensibilitate și impedență. Suprafața suplimentară a conurilor și capacitatea de bas vor fi utile în camere mai mari, unde puterea și adâncimea basului sunt necesare. Ambele modele oferă dopuri pentru ambele porturi, oferind mai multe opțiuni de plasare.

Focal Kanta Center oferă aceleași unități de midbass Flax de 6 1/2” și tweeter IAL3 de beriliu ca boxele stereo, asigurând același echilibru tonal, esențial în home theater. Cu un răspuns în frecvență de 55Hz – 40kHz, dialogul și acțiunea pe ecran se vor potrivi cu perechea stereo, oferind filmelor o prezentare realistă. Focal oferă, de asemenea, un suport special conceput pentru a permite boxei centrale să performeze la cel mai bun nivel.

Performanță

Când am despachetat Kanta No 2 pentru testare, am observat că boxele erau ambalate foarte bine pentru transport, ceea ce ne-a permis să le despachetăm rapid și să le așezăm în cameră. Conectarea lor a fost ușoară, terminalele de înaltă calitate permițând cabluri cu spade, banana plugs sau sârmă neizolată. Ne-am dori să fi oferit terminale duble, deoarece unii utilizatori ar dori să vadă ce ar putea aduce bi-wiring sau bi-amping acestor boxe în termeni de performanță. Am apreciat grilele detașabile separate, deoarece arătau foarte bine aplicate, dar le-am scos pentru audiție, deoarece ne plăcea mai mult aspectul fără ele. Așezarea boxelor No 2 în cea mai bună poziție pentru calitatea sunetului a fost simplă, urmând metoda setup-ului de triunghi echilateral.

Această metodă ne-a permis să amplasăm boxele sub formă de triunghi, cu aceeași distanță de la poziția de ascultare la fiecare boxă și între ele. Acest lucru a produs cele mai bune rezultate pentru noi, dar vă recomandăm să testați și să experimentați poziția în camera dvs., alături de experimentarea cu înclinarea interioară și ajustarea distanței față de peretele din spate. Dacă aveți nevoie de mai mult ajutor pentru a obține cele mai bune rezultate pentru camera dvs., echipa noastră de experți este la un telefon distanță și poate oferi mai multe idei despre cum să le setați cel mai bine în mediul dvs.

Albumul din 2023 al lui Joshua Redman Where Are We este primul său album cu Blue Note Records și primul album vocal cu Gabriel Cavassa. Acest album exemplifică jazz-ul modern cu o muzicalitate incredibilă și tehnici excelente de înregistrare. Saxofonul lui Joshua prinde viață pe Focal Kanta No 2, arătând excelenta muncă a Focal cu tehnologia driverelor, combinând conul Flax cu tweeter-ul IAL3 din beriliu. Midrange-ul a avut un corp și un ton excelent, în special cu vocile emoționante. Instrumentele aveau fiecare spațiul lor, permițându-ne să le auzim în toată splendoarea. Cinelele periate aveau mare detaliu în timp ce rămâneau fine, oferind muzicii atmosfera lină pe care acest album o merită. Am fost extrem de impresionați de capacitatea boxelor de a dispărea, oferindu-ne plasamentul muzicienilor așa cum era în înregistrare. Imaginea era realistă, iar scena sonoră era largă și adâncă. Am adorat conurile de bas și midrange Flax, deoarece au adus un nivel de căldură naturală basului și midrange-ului, permițând acestei muzici să strălucească.

Albumul din 1970 al lui Led Zeppelin Led Zeppelin III, remastered în 2014, este o înregistrare esențială pentru orice fan rock. Melodia “Celebration Day” este una care va testa capacitatea unei boxe de a-și păstra compunerea când volumul este mărit. Am ascultat această melodie și am știut imediat că Kanta No 2 era o alegere excelentă pentru rock, oferindu-ne dinamici realistice. “Since I’ve Been Loving You” este o melodie clasică Zeppelin care suna perfect pe Kanta No 2, oferindu-ne zgomotul și splașurile cinelelor cu toate de dinamici și fără acea margine pe care tweeter-ele metalice mai vechi ar putea să o introducă. Acest lucru ne-a permis să ascultăm confortabil în gama de 80db, menținându-și compunerea. În opinia noastră, boxele la acest nivel ar trebui să vă permită să auziți toate detaliile din muzică fără rezonanțe ale carcasei sau vârfuri ale driverelor care pot distruge răspunsul. Kanta No 3 a făcut exact acest lucru, permitându-ne să ascultăm la niveluri mai ridicate decât de obicei.

Aici la AVClub, primim multe întrebări de genul, “de ce ar trebui să cheltuiesc mai mult pentru Kanta?” când boxele grozave Theva sunt mult mai accesibile. Ei bine, totul începe cu driverele. Kanta folosește un tweeter cu dom de beriliu IAL3. De fapt, este cea mai accesibilă boxă din gama Focal care utilizează un tweeter din beriliu. Theva folosește un tweeter din aluminiu/magneziu foarte bun, dar care nu oferă detaliile fără efort și naturalețea găsită în Kanta. Gama medie și wooferele Kanta sunt FlAX care, comparativ cu conurile de slatefiber de pe Theva, vor suna mai natural cu un sentiment mai bun de realism. Și în final, carcasa. Carcasa boxei Kanta folosește un baffle frontal din polimer de înaltă densitate, mult mai dens decât MDF, oferind mai multă amortizare. Kanta utilizează baffle-ul frontal “Focus Time” de la Focal care are de fapt un profil curbat în partea superioară pentru a alinia mai bine driver-ele în timp, oferind un sunet mai coerent comparativ cu Theva. Deși Theva este excelentă, Kanta costă mai mult deoarece vă aduce și mai aproape de o performanță reală.

Recomandare Generală

Linia Focal Kanta ne-a impresionat prin capacitatea de a oferi realism muzical în orice muzică am rulat. Deși foarte detaliate, oferă și căldură și finețe când muzica o cere. Au avut dinamici excelente și micro detalii, fiind depășite în aceasta privință doar de sistemele de boxe mult mai mari și mai scumpe. Calitatea construcției a fost de top pentru clasa respectivă. În unele scenarii, panelul superior reflectorizant ne-a distrat atenția în anumite situații de lumină, luându-ne atenția de la sunet. Am putea vedea aceasta prezentând o problemă de reflexie cu unele proiector setups. Opțiunile de culoare și finisaje sunt excelente, permițând proprietarilor să își adapteze boxele la camera lor. Am savurat timpul petrecut cu Focal Kanta No 3 și dacă sunteți în căutarea unui sistem de boxe în clasa aceasta de preț, vă recomandăm să vă îndreptați atenția spre seria Kanta. Dacă aveți întrebări despre cum poate Focal Kanta să îmbunătățească experiența audio și home theater, vă rugăm să ne contactați sau să discutați cu noi pe site-ul nostru, iar grupul nostru de experți vă poate ajuta să alegeți.

Dacă planificați home theater-ul sau camera media, consultați pagina noastră de Design Home Theater, unde avem tot ce ține de Home Theater.

Suntem aici să vă ajutăm!

Dacă aveți întrebări suplimentare despre linia Focal Kanta sau orice legat de audio sau video, contactați experții noștri prin chat, telefon sau email. Sau vizitați unul dintre showroom-urile noastre de clasă mondială pentru a experimenta boxe, proiectoare, televizoare și tot ce este între ele înainte de a face o achiziție!

AVClub este în industrie din 1978, iar de-a lungul anilor, am dezvoltat o echipă de profesioniști care trăiesc și respiră audio și video. Petrecem nenumărate ore testând și evaluând fiecare produs pe care îl vindem pentru a ne asigura că respectă standardele noastre extrem de ridicate de calitate. Cu laboratorul nostru audio home theater de ultimă oră, putem deveni experți de produs și oferi clienților noștri feedback detaliat și onest.

Când cumpărați de la AVClub, cumpărați de la un vânzător de încredere. Oferim Transport Gratuit, Retururi Gratuite, Suport Expert pe Viață, și Garanția Prețului. Așteptăm cu nerăbdare să vă servim!

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.