Bi-wiring și bi-amping explicate | Cum să îmbunătățești configurația audio

Parte din emoția de a fi pasionat de audio este căutarea nesfârșită a unui sunet îmbunătățit de la boxele tale. Odată ce ai prins „microbul” și ai pus la punct un sistem audio de acasă sau un sistem home cinema decent, următorul pas este să ajustezi și să experimentezi.

Dacă ești în acest punct, este posibil să fi întâlnit termenii „bi-wiring” și „bi-amping”.

Haideți să discutăm ce înseamnă fiecare dintre acestea și cum pot ajuta la îmbunătățirea sunetului sistemului tău audio.

Ambii termeni se referă la modul în care te conectezi la boxele tale.

Cum știu dacă pot folosi bi-wiring sau bi-amping?

Pentru a determina dacă boxele tale pot fi conectate prin bi-wiring sau bi-amping, uită-te în spatele boxelor unde se conectează firele. Dacă vezi doar o conexiune pozitivă și una negativă (de obicei roșu și negru), boxele tale nu sunt capabile de niciuna dintre acestea.

Totuși, dacă vezi două seturi de conexiuni, ai boxe care pot fi bi-amplificate sau bi-cablate. De obicei, aceste tipuri de conexiuni au „poduri” care leagă cele două terminale pozitive și cele două terminale negative. Dacă boxele tale sunt configurate astfel, merită să încerci. Producătorul de boxe a inclus această capacitate în boxe, așa că recomandăm să dai cel puțin o șansă acestui upgrade.

Ce este bi-wiring?

Haideți să începem prin a privi bi-wiring-ul. Există multe dezbateri despre cum și dacă bi-wiring-ul funcționează cu adevărat. Din experiența noastră, de fiecare dată când am făcut bi-wiring corect, am observat o îmbunătățire a clarității și rezoluției. Sunetul pare, de asemenea, mai precis în spațiul tridimensional.

La o boxă care nu are capabilități de bi-wiring, un set de conexiuni ar atașa la crossover. Rolul crossover-ului este să trimită tonurile joase către difuzorul de bas și cele medii și înalte către difuzoarele de medii și înalte. Un crossover funcționează prin filtrarea tonurilor care nu ar trebui să ajungă la secțiunea de difuzor la care este conectat. Dacă boxele tale sunt configurate pentru bi-wiring, acele conexiuni separate din spate duc la conexiuni diferite la crossover, care mențin secțiunile de bas și medii/înalte separate.

Difuzorul de bas sau woofer-ul din boxa ta se mișcă de mii de ori mai repede decât difuzoarele de medii sau înalte. Teoria este că această mișcare creează energie magnetică care revine în cablul de difuzoare. Așadar, imaginează-ți că ești frecvența mică de înalte. Ai prefera să „înoți” pe un fir care are tot felul de ondulații magnetice și forță venind de la woofer, sau pe un fir neted fără rezistență? Când faci bi-wiring, separi acele conexiuni.

Cum să faci bi-wiring boxelor tale

Pentru a face bi-wiring, mai întâi îndepărtează acele poduri și folosește două seturi de cabluri de boxe. La capătul de boxe se vor separa, iar la capătul de receiver sau amplificator, de obicei vor fi unite. Unele amplificatoare de performanță mai ridicată au chiar două seturi de conexiuni pentru boxe, pentru a facilita conectarea.

Este imperativ să folosești cabluri identice. Ar trebui să fie de același brand, model și de aceeași lungime exactă. Dacă nu, schimbi proprietățile electrice ale cablului și, ca rezultat, alterezi sunetul. Ca și în cazul oricărei conexiuni de boxe, asigură-te că sunt toate solide și strânse și confirmă că pozitivul nu atinge partea negativă în niciun fel. Dacă folosești cablu gol, chiar și un fir mic rătăcit care atinge terminalul greșit poate eventual deteriora și distruge amplificatorul. Desigur, folosirea unui cablu corect preterminat este cea mai bună alegere.

Ce este bi-amping?

Acum, să discutăm despre bi-amping, care poate ai ghicit că este pasul următor logic după bi-wiring. Pentru a folosi bi-amping trebuie să folosești bi-wiring. Bi-amping-ul duce totuși lucrurile un pas mai departe prin utilizarea unui amplificator separat pentru conexiunea de bas la boxă și altul pentru conexiunea de înalte. Diferența între bi-amping pasiv și bi-amping activ este ceva despre care nu se vorbește prea des.

Desigur, exagerarea este întotdeauna o posibilitate, dar în general vorbind, credem că nu poți avea niciodată prea multă putere pentru a-ți conduce boxele. E similar cu a conduce o mașină de înaltă performanță. Poate nu ai nevoie de putere tot timpul, dar când ai nevoie, poate performa fără efort. Cerințele muzicale sunt foarte asemănătoare cu un drum prin munți -- uneori mergi lin, dar alteori (gândește-te la pasaje dinamice puternice), ai nevoie de multă rezervă de putere.

În timp ce unii oameni ar putea crede că prea multă putere poate „distruge” boxele, de fapt prea puțină putere poate face cele mai mari daune. Dacă folosești un amplificator prea mic pentru boxele tale și îl forțezi prea tare să cânte tare, amplificatorul poate ceda și trimite un semnal distorsionat puternic către boxe. Acesta este ceea ce cauzează daunele. Cu multă putere, acele cerințe instante sunt trecute fără probleme.

Deoarece bi-amping-ul va implica două amplificatoare, acesta îți oferă avantajul unei puteri mai mari combinat cu beneficiile bi-wiring-ului.

Bi-amping pasiv

Bi-amping-ul pasiv este ceea ce vezi de obicei când se discută despre bi-amping. Este cel mai comun. Cu bi-amping pasiv, folosești în continuare părțile de crossover ale boxei tale pentru a trimite frecvențele corecte către fiecare driver.

Așa cum este și cu bi-wiring-ul, simetria este extrem de importantă la bi-amping pasiv, dar merge un pas mai departe. Cablurile tale de boxe trebuie să fie identice, cablurile audio de conectare care merg la fiecare amplificator ar trebui să fie identice și, în final, amplificatoarele ar trebui să fie identice sau de la același brand cu exact aceleași specificații în câteva zone critice.

Poate te gândești, de ce nu pot obține un amplificator pentru înalte care este diferit de cel pentru bas? Amintește-ți, încercăm să îmbunătățim boxele, nu să le schimbăm. Fiecare amplificator are un specificație numită sensibilitate la intrare. Acesta este un număr care îți oferă o reprezentare a câtă putere produce cu un anumit nivel de semnal de intrare. Dacă ai două amplificatoare cu sensibilități la intrare diferite care sunt utilizate pentru bi-amping, atunci fie secțiunea de bas, fie cea de înalte a boxei tale va cânta mai tare decât cealaltă, ceea ce nu este bine. Specificația impedanței de ieșire a amplificatorului afectează, de asemenea, modul în care reacționează la boxele tale. Sfatul nostru este să joci în siguranță - dacă vrei să încerci bi-amping, asigură-te că cele două amplificatoare sunt identice. **Și amintește-ți - deoarece primim această întrebare des, nu există nicio posibilitate de a face bi-amping cu două receivere vechi stereo sau amplificatoare, pur și simplu nu poți face asta.**

Câteva receivere și amplificatoare mai noi de pe piață fac acest pas destul de simplu. În meniul de configurare, poți aloca patru canale de amplificator pentru bi-amping, oferindu-ți astfel 4 canale identice de amplificatoare care fac totul să funcționeze bine.

Bi-amping cu un sistem activ

Poți de asemenea să faci bi-amping cu un sistem activ. Acesta nu este foarte comun și este disponibil doar la un număr limitat de branduri. Cu un sistem activ, ai de fapt un crossover electronic separat în fața celor două sau trei amplificatoare. Acesta oferă fiecărui amplificator setul corect de frecvențe și elimini crossover-ul din boxe. Cu această metodă, poți folosi amplificatoare ușor diferite, deoarece crossover-ul în sine are ajustări de nivel pentru a echilibra orice diferențe. Dar, vei avea nevoie de amplificatoare de putere separate și de un crossover electronic pentru această metodă. Nu poți face asta cu receivere stereo vechi sau amplificatoare integrate. De asemenea, foarte puține boxe de pe piață îți permit să faci bi-amping activ. De fapt, dacă dețineai o pereche dintre aceste boxe, deja făceai bi-amping cu ele.

Care sunt pașii următori?

Acum că sperăm că ai înțeles bi-wiring și bi-amping, care dintre ele îți aduce cea mai bună valoare? Fără îndoială - este bi-wiring. Ai nevoie doar de o pereche de boxe capabile de asta și de două seturi identice de cabluri de boxe. Dacă ai un home cinema grozav, nu uita de importanta ultra-înaltă a boxei de canal central. Majoritatea boxelor de canal central de înaltă performanță au conexiuni pentru bi-wiring.

Dacă amplificatorul sau receiverul tău este configurat pentru bi-amping, îți sugerăm să încerci și asta. La fel ca și cu bi-wiring, singurul cost este cel al cablurilor.

Totuși, obținerea a două amplificatoare pentru bi-amping ne conduce pe un alt drum. Ar fi mai bine să ai un amplificator excelent sau două amplificatoare mai puțin bune pentru aceeași investiție?

Sfatul nostru este să iei un amplificator mai bun și să folosești bi-wiring. Trebuie să privești și sistemul tău ca un întreg. Ar fi mai bine să păstrezi amplificatorul pe care îl ai în prezent și să faci upgrade la boxe cu performanțe mai bune sau să obții două amplificatoare pentru a face bi-amping celor pe care le ai acum? De obicei, vei sta mai bine cu upgrade-ul boxelor.

Sperăm că această explicație îți oferă o înțelegere mai bună a bi-wiring-ului și bi-amping-ului pe măsură ce continui călătoria către un sunet grozav!




Întrebări frecvente

De ce am nevoie pentru a face bi-wiring sistemului meu?
Mai întâi, boxele tale trebuie să aibă 4 conectori în spate, etichetați pentru înalte și joase sau bas și înalte.

Apoi, vei avea nevoie de două perechi de cabluri de boxe identice sau un cablu de boxe proiectat pentru bi-wiring.

În final, va trebui să poți conecta ambele cabluri de boxe la conexiunile stânga și dreapta de pe amplificatorul sau receiverul tău

Am două receivere vechi, pot să le folosesc pentru bi-amping?
Nu, chiar dacă ar fi identice, nu există nicio modalitate de a le alimenta cu același semnal și de a le folosi pentru bi-amping.

De ce am nevoie pentru bi-amping?
Mai întâi, boxele tale trebuie să aibă 4 conectori în spate, etichetați pentru înalte și joase sau bas și înalte.

Apoi, vei avea nevoie de două perechi de cabluri de boxe identice

În final, și cel mai important, vei avea nevoie fie de un receiver mai nou care are capacitatea de a aloca canale (verifică manualul), fie de două amplificatoare de putere IDENTICE. Un amplificator de putere nu este un receiver vechi, un amplificator de putere este doar o cutie, de obicei fără controale, care furnizează putere. Vei avea nevoie, de asemenea, de un preamplificator sau de ieșire de preamplificator pe receiverul sau amplificatorul tău pentru a furniza un semnal către cele două amplificatoare de putere.

Care este mai bun, bi-wiring sau bi-amping?
Tehnic, bi-amping-ul este mai bun întrucât furnizează mai multă putere, dar considerăm că cea mai bună valoare este oferită de bi-wiring.