Când te gândești la asta, selectarea celui mai bun receiver pentru home cinema poate fi complicată, deoarece este o parte esențială a sistemului tău home cinema.
În acest scurt ghid de cumpărare, vom descompune caracteristicile și tehnologiile la care trebuie să fii atent și te vom ajuta să decizi care sunt cele mai bune opțiuni audio și video pentru nevoile tale de receiver AV.
Ți-am oferit tot ce ai nevoie pentru a începe călătoria ta home cinema în Centrul Home Cinema.
Aspecte ale Comutării
Primul element de verificat este numărul de componente sursă și asigură-te că receiverul home cinema pe care îl alegi are suficiente intrări HDMI pentru a comuta tot ceea ce ai. Sugerăm să ai una sau două intrări de rezervă pentru viitor. Majoritatea receiverelor home cinema de calitate au multe intrări, dar nu e nimic mai frustrant decât să realizezi că îți lipsește o intrare când conectezi totul. De asemenea, dacă crezi că ai putea adăuga o sursă analogică, cum ar fi un pick-up, asigură-te că receiverul are intrări pentru o sursă analogică și, dacă nu ai deja un preamplificator phono separat, caută unul cu intrări phono.
Pe partea de comutare, vrei să confirmi că alegerea ta va funcționa cu componentele sursă și afișajul. Dacă achiziționezi un nou TV 8k sau proiector și ai o sursă care poate produce 8k, atunci va trebui să te asiguri că receiverul tău este compatibil 8k dacă intenționezi să îți conectezi sursele prin acesta. Așadar, în acest caz, va trebui să te asiguri că receiverul tău este compatibil HDMI 2.1 și poate transmite semnale 8k. Cel puțin, cu proliferarea actuală a conținutului HDR, asigură-te că receiverul poate transmite HDR10 și are HDMI 2.0.
Dacă bugetul nu îți permite receiverele mai scumpe care pot comuta 8K și ai un TV cu intrări 8K, poți căuta un aparat care are e-ARC. Acest lucru îți va permite să conectezi sursa 8k la TV și să trimiți audio prin conexiunea HDMI e-ARC. Pentru cei care folosesc aplicațiile din TV pentru streaming, e-ARC ar trebui să fie pe lista ta, deoarece va asigura cel mai bun flux audio în Dolby Atmos de la TV la receiver.
Alege Numărul Corect de Canale
Următorul aspect de luat în considerare este numărul de canale de care ai nevoie. Receiverele home cinema de astăzi au între 5 și 13 canale amplificate. Dacă crezi că nu vei avea niciodată mai mult decât sistemul de bază Dolby Digital cu 3 boxe frontale și o pereche de boxe surround, un receiver cu 5 canale poate fi suficient pentru nevoile tale. Totuși, dacă te gândești să adaugi la sistemul tău acum sau mai târziu, ia în considerare un receiver cu mai multe canale disponibile.
Dacă te gândești la Dolby Atmos, vei avea nevoie de cel puțin 7 canale amplificate și, în majoritatea cazurilor, vei dori 11 canale amplificate, în funcție de configurația ta. Poți consulta Ghidul nostru pentru Cumpărarea unui Home Cinema pentru a afla despre toate configurațiile posibile de boxe pentru home cinema pentru a vedea care ar putea fi cele mai potrivite pentru nevoile tale și pentru a te ajuta să decizi ce să planifici pentru receiverul tău home cinema.
Sfat AVclub: Unele receivere îți oferă posibilitatea de a decoda mai multe canale decât au amplificatoare integrate. De exemplu, un receiver poate avea doar 7 canale amplificate, dar să ofere ieșiri neamplificate pentru până la 11. Aceste ieșiri se numesc pre-out și trebuie conectate la un amplificator de putere pentru a alimenta boxele suplimentare, dar aceasta este o modalitate de a-ți proteja sistemul pentru viitor. Poți lua un receiver cu 7 canale acum, apoi, dacă extinzi la 11 canale, adaugi mai multe boxe și un amplificator mai târziu. Aceasta poate economisi niște bani pe termen scurt, dar îți oferă valoare opțională pentru viitor.
Calificări de Putere
Când te uiți la receivere, vei vedea calificative de putere pentru câtă putere poate oferi receiverul. Cu mult timp în urmă, în anii 1970, când era un „război al puterii” între branduri, vedeai tot felul de calificative de putere nebunești, deoarece nu exista un standard. Cei din industrie de atunci își amintesc cu drag termenul de 1000 wați ISBL. Acesta însemna în glumă 1000 wați, Dacă Ești Lovit de Fulger! FCC a intervenit curând și a făcut ca brandurile să standardizeze un calificativ de putere, iar comparația modelelor a devenit mai ușoară. FCC a obligat brandurile să declare că puterea este măsurată cu toate canalele alimentate, pe ce interval de frecvență și la ce nivel de distorsiune. Un calificativ tipic ar putea fi 100 wați pe canal, cu ambele canale alimentate de la 20 Hz la 20 kHz la 0,01% distorsiune. Majoritatea brandurilor și-au evaluat puterea în aceste criterii de specificații pentru a facilita comparația pentru consumatori.
Vedem din nou apariția unui vest sălbatic în calificativele de putere. Trebuie să citești bine detaliile pentru a stabili dacă puterea declarată este reală sau nu. Brandurile încă respectă cerințele FCC, dar tipărirea calificativelor nu se aplică vieții reale. Unul dintre intervalul de frecvență cele mai ușor de gestionat cu un amplificator este 1000 Hz. Vedem unele branduri care își evaluează puterea la 1000 Hz în locul întregului spectru audio de 20 Hz la 20.000 Hz. De asemenea, găsim putere evaluată doar pe un singur canal alimentat, în loc de toate 5, 7 sau 11 și vedem cifre foarte mari de distorsiune pe specificații. Ceea ce poate părea un receiver de 100 wați pe canal ar putea fi de fapt doar un aparat de 30 wați pe canal dacă îl măsori cu toate canalele alimentate, pe întregul interval de frecvență și la un nivel normal de distorsiune.
De ce este important? Coloanele sonore ale filmelor pot fi extrem de dinamice. Aceasta înseamnă că pot trece de la un șoaptă la un zgomot puternic într-o fracțiune de secundă. Pentru a livra acele dinamici grozave, sursa ta de putere (de obicei receiverul) trebuie să poată gestiona acele cerințe de putere tranzitorii. Puteți face 100 wați la 1000 Hz nu te ajută când vrei să captezi sunetul unei explozii, ai nevoie de întreg intervalul de frecvență. Este chiar mai important acum cu Dolby Atmos. În trecut, nevoile de putere ale boxelor surround erau oarecum minimale, dar cu Dolby Atmos, acele boxe surround primesc acum sunet amplu, de gamă completă, și în același timp cu toate celelalte boxe.
Vrei să obții un receiver care are o sursă mare de putere. Aceasta este partea care furnizează putere tuturor componentelor din interiorul receiverului. Cu cât sursa de putere este mai mare, cu atât receiverul va gestiona mai bine dinamica unui film.
Sfat AVclub: Dacă nu vrei să încerci să diseci toate calificativele de putere, caută doar greutatea totală a receiverului. Dacă cântărește mai mult de 9 kilograme, probabil are o sursă de putere decentă și o secțiune de amplificare destul de bună. Fii foarte precaut cu componentele care citeză multă putere (peste 100 wați) care sunt ușoare, deoarece probabil nu vor suna foarte bine. Pot exista unele cazuri în care receiverul are o secțiune de amplificare de clasă D foarte bună, care ar putea cântări mai puțin, dar este greu de spus ce este bun și ce nu. Soluția și mai bună este să suni sau să discuți cu experții noștri de la AVclub.com. Așa cum îți poți imagina, deoarece trăim și respirăm audio și home cinema, deja știm ce produse au specificații umflate și care le evaluează conservator. Așadar, experții noștri pot asigura că receiverul tău are puterea necesară pentru home cinema-ul tău specific.
Secțiunea Digitală a Receiverului tău Home Cinema
Un alt factor important într-un receiver home cinema este decodorul și DAC-urile sale. DAC-ul reprezintă Convertor Digital la Analog. Acest sistem ia semnalul digital de intrare și îl convertește în analog pentru urechile noastre. Dacă nu ești foarte la curent cu tehnologia DAC, este greu să citești o specificație și să știi dacă un DAC este bun sau nu. Dar diferența pe care o poate avea un DAC asupra sunetului poate fi profundă. Majoritatea brandurilor vor indica tipul de DAC pe care îl folosesc și dacă ești un pasionat ca noi, poți chiar să cauți pe Google numărul de piesă și să afli costul său, care, ca regulă generală, se corelează cu performanța. Am făcut asta și am văzut că variază de la sub 50 de cenți la peste 10 EUR. De obicei, cu cât un receiver este mai scump, cu atât va avea DAC-uri mai bune în interior. Dacă intenționezi să folosești sistemul de home cinema pentru audio de acasă și îți place Audio Hi-Res, asigură-te că DAC-urile din receiverul home cinema sunt capabile să decodeze acele fișiere grozave Hi-Res Audio. Când te uiți la specificații și vezi că DAC-ul poate face 24/192, aceasta înseamnă că ar trebui să fii pregătit pentru fișiere de înaltă rezoluție. Ține cont că chiar și pentru DAC-uri care redau fișiere de înaltă rezoluție, există diferențe sonore între DAC-uri bune, mai bune și cele mai bune. Dacă ești pasionat de sunetul grozav și vrei să te asiguri că DAC-urile și sunetul sunt de înaltă performanță pentru un receiver, vei economisi timp vorbind cu un expert în loc să încerci să descifrezi specificațiile pe cont propriu.
Servicii de Streaming Muzical
Serviciile de streaming au devenit extrem de populare pentru ascultarea muzicii în ultimii ani. Se pare că aproape toate sistemele audio de astăzi oferă o modalitate de a te bucura de muzică prin streaming. Ideal, noul tău receiver home cinema va avea serviciile integrate direct în el. Desigur, Bluetooth, Chromecast și Apple Airplay 2 sunt alte modalități de a livra toate beneficiile muzicii prin streaming la receiverul tău home cinema. Unele dintre receiverele home cinema de performanță mai înaltă s-ar putea să nu aibă toate serviciile integrate, dar ar trebui să te aștepți să vezi o modalitate de a te bucura de muzica prin streaming pe orice receiver home cinema modern.
Control Vocal
Dacă ești fan Alexa sau îți place Google Assistant, vei dori să iei în considerare această caracteristică în receiverul tău home cinema. Totuși, nu toate brandurile doresc să plătească taxele de licență acestor două mari companii de tehnologie și optează să o excludă. Opinia noastră este că nu ar trebui să faci din controlul vocal un factor decisiv și să te concentrezi mai mult pe performanță. Va dura doar câteva secunde să pornești un receiver fie cu vocea, fie cu o telecomandă standard. Dar vei sta apoi să-l asculți timp de 2-3 ore. Credem că ar trebui să prioritizezi experiența peste atracțiile controlului vocal.
Control din Aplicație
Controlul din aplicație pentru noi este oarecum asemănător cu controlul vocal. Este un adaos plăcut, dar probabil nu ar trebui să joace un rol major în decizia ta. Dacă cel pe care îl alegi îl are, excelent, dar nu exclude acea piesă de înaltă performanță și sunet minunat doar pentru că nu are control din aplicație.
Capacități Multi-Room
Multe receivere home cinema îți oferă opțiunea de a alimenta mai multe camere de la receiver. De obicei, pentru a face acest lucru, vei renunța la o pereche sau mai multe dintre canalele de sunet surround sau, cu unele receivere, ai opțiunea de a adăuga un amplificator mic pentru a alimenta a doua zonă sau a treia zonă.
Aceasta este o caracteristică destul de interesantă dacă receiverul tău home cinema are servicii de streaming integrate, dar pentru bucuria deplină a sunetului surround, am obține sunet în acea altă cameră într-un mod diferit, mai degrabă decât să renunțăm la o pereche sau mai multe canale de sunet surround.
Flexibilitatea Configurării
Un alt factor de luat în considerare într-un receiver este flexibilitatea configurării sale. Majoritatea celor mai bune au devenit destul de bune la acest aspect, dar este posibil să ai o nevoie specifică pe care nu toată lumea o poate îndeplini. Un lucru pe care ne place să-l vedem este abilitatea de a aloca o sursă la mai multe intrări și abilitatea de a avea o sursă video și audio diferită. Un exemplu grozav ar fi vizionarea unui eveniment sportiv la televizor în timp ce receiverul redă audio de la un post de radio local în locul audio-ului de la canalul de televiziune. Un alt exemplu ar putea fi cineva care îi place să asculte muzică în timp ce urmărește știrile. De asemenea, ne plac receiverele home cinema care ne oferă mai multă flexibilitate în ajustarea nivelurilor și punctelor de crossover. Găsirea acestor răspunsuri va necesita fie o explorare aprofundată a manualului online, fie un apel la experții noștri!
EQ de Cameră
Ultimul component important al unui receiver home cinema este ceea ce poate face pentru a îmbunătăți sunetul sistemului tău în mediul tău. Cu doar câțiva ani în urmă, acest lucru nu era posibil, dar am văzut progrese uriașe în egalizarea automată a camerei. Atunci când o boxă este proiectată și testată într-o cameră specială anecoică, va avea un răspuns destul de uniform de sus în jos. Dar când această boxă ajunge într-o cameră tipică și undele sale sonore încep să interacționeze cu pereții, podeaua și tavanul, răspunsul pe care îl obții poate arăta ca Alpii Elvețieni! Deși este greu să corectezi scăderile cauzate de cameră, un sistem bun de egalizare a camerei poate reduce vârfurile, aducându-te mult mai aproape de sunetul pe care producătorul de boxe l-a intenționat. Majoritatea receiverelor home cinema în gama de preț de 1.000 de euro și peste vor include un fel de sistem de egalizare a camerei. Nu putem recomanda aceste sisteme mai mult, deoarece pot avea un beneficiu uriaș. Anthem Room Correction și Dirac sunt câteva dintre cele mai bune sisteme de calibrare de pe piață în acest moment. Așadar, dacă vezi unul dintre acestea, știi că e bun.
Explorează ghidul nostru complet despre optimizarea EQ-ului de cameră în configurarea receiverului tău home cinema.
Avantajul Componentele Separate
Așa cum am menționat la început, există foarte multe lucruri care se întâmplă într-un receiver home cinema. Acesta este motivul pentru care componentele separate sunt o opțiune grozavă pentru persoanele care doresc un sunet și mai bun.
Un receiver home cinema are secțiunea de preamplificare care face toate comutările, conversia digital-analog, redirecționarea semnalelor, decodarea fluxului surround și orice egalizare de cameră. E mult! De asemenea, are un amplificator pentru fiecare dintre canalele alimentate. Acum, dacă te gândești, semnalele care intră într-un receiver surround sunt foarte mici ca nivel. Circuiteria care suportă acele semnale are nevoie de o putere super exactă și constantă.
Totuși, când lovește un vârf dinamic mare, boxele tale cer receiverului să le ofere mai multă putere. Acest lucru poate provoca o scădere a puterii care merge la componentele critice de nivel scăzut și poate duce la un sunet puțin dur sau confuz. Cerințele asupra sursei de putere a receiverului sunt aproape total opuse una față de cealaltă. Pe de o parte, vrei o putere foarte stabilă, de nivel scăzut, pură, fără deviație pentru secțiunea de preamplificare, totuși secțiunea amplificatorului vrea oscilații mari de putere pentru a gestiona dinamica unui film sau a unei coloane sonore de concert. Aici intervin componentele separate.
Cu componentele separate, achiziționezi ceea ce se numește procesor de sunet surround și amplificatoare separate. Procesorul de sunet surround trebuie doar să se ocupe de semnalele de nivel scăzut, iar amplificatoarele trebuie doar să alimenteze boxele. Îmbunătățirea sunetului rezultat este de obicei destul de semnificativă, mai ales cu un sistem de boxe de calitate. Un avantaj uriaș al componentelor separate este costul pe termen lung. Tehnologia amplificatoarelor a fost destul de stabilă de mulți ani. De fapt, unele amplificatoare de putere vechi de 20 și 30 de ani încă sună grozav astăzi.
Cu toate acestea, partea de decodare a home cinemaului pare să se îmbunătățească la fiecare câțiva ani. Dacă investești în amplificatoare grozave, le vei avea decenii și vor oferi cel mai bun sunet posibil boxelor tale. Când tehnologia se schimbă suficient de mult încât să vrei să faci un upgrade, trebuie doar să schimbi procesorul de sunet surround și poți păstra amplificatoarele grozave. Vedem oameni făcând asta mereu, de-a lungul decadelor.
Amplificatoarele de putere vin în pachete de la un canal pe amplificator până la 12. Acest lucru îți permite să îți ajustezi setarea în funcție de nevoile tale. Poate vrei să te bucuri de ascultarea doar a muzicii stereo în teatrul tău, precum și de filme. Ai putea să obții un amplificator de putere de 2 canale cu adevărat grozav și să cheltuiești mai puțin pe celelalte canale.
Când obții componente separate, ești sigur că fiecare este proiectat doar să își facă treaba și nu să fie un meseriaș la toate ca un receiver home cinema. Așadar, în funcție de situația ta, s-ar putea să consideri că achiziționarea de componente separate este mai bună sau că un receiver bun este potrivit pentru tine.
Concluzie
Sperăm că acest ghid scurt pentru receiverele home cinema te-a ajutat să îți restrângi opțiunile importante pentru tine și obiectivele pe termen lung ale home cinemaului sau camerei tale media contacteaza-ne. La AVclub, proiectăm și instalăm home cinema de înaltă performanță & sisteme smart home in toata tara.
Dacă ești interesat de un home cinema personalizat sau de modernizarea sistemului tău actual, sună-ne la 0373.78.28.72, discută cu noi sau vizitează showroom-ul nostru. Abia așteptăm să te ajutăm să îți construiești home cinemaul ideal!