Ce este audio MQA?

MQA (sau Master Quality Authenticated) este un nou format pentru streaming audio de înaltă rezoluție și descărcare de muzică. Tehnic, este un codec audio – o metodă de ambalare a pieselor de calitate analogică mare în fișiere digitale suficient de mici pentru a fi descărcate sau transmise de pe un dispozitiv mobil.

De ce MQA?

Acesta este răspunsul simplu și concis. Dar aici, la AVclub, nu doar iubim echipamentele și specificațiile, ci și muzica în sine – așadar, să ne adâncim puțin în ce este MQA și ce înseamnă pentru industrie și modul în care ascultăm muzică. Pentru a înțelege MQA, trebuie să facem un pas înapoi spre spectacolul live.

Ce anume ne face să ne simțim mai implicați în muzică la un eveniment live? Fie că batem din picior, ne ridicăm să dansăm sau ne cufundăm în transa muzicală care ne ia gândurile de la orice altceva decât muzica. Este volumul? Gama? Dinamica? Opinia noastră este că nu e niciunul dintre acestea. Atunci ce este? Ei bine, este emoția dintr-un spectacol live pe care o poți simți.

Ce se pierde atunci când ascultăm o înregistrare a aceluiași lucru? De ani și ani, am simțit că timingul sunetelor este cel care se pierde. Creierul nostru pare foarte sensibil la acest aspect. Înainte de apariția CD-urilor, am simțit că pick-up-urile care se roteau cel mai fidel redau mai bine emoțiile muzicale decât cele care nu o făceau. Ne displăceau în special mesele cu acționare directă deoarece corectau constant viteza și astfel perturbau cu adevărat timingul.

Când au apărut CD-urile, toată această emoție a dispărut. Sunetul era clar, dinamic, cu gamă largă și silențios, dar lipsea ceva. Formatul de masterizare al CD-urilor ia mostre ale muzicii și multe dintre ele. Dar încă lipsește o parte din muzică. Simțeam că acele mici schimbări de timing permiteau să simți mai mult din muzică. Pe măsură ce au apărut CD playere mai bune, inginerii au descoperit părți din acest aspect și da, sunetul s-a îmbunătățit.

Apoi am avut iTunes. Un format de muzică super convenabil care elimina aproximativ 90% din detaliile muzicale fine în procesul său de compresie. Avantajul era că puteai avea o mulțime de muzică în palma mâinii tale, dar pentru oricine cu ureche critică, nu suna foarte bine.

Avansând în prezent, vinilul și pick-up-urile se vând din nou ca nebune. Credem că un motiv este că redarea vinilului pe un sistem de top te conectează mai mult la acel sentiment de timing.

Celălalt segment al pieței care prosperă la fel ca vinilul este streamingul de muzică. Pentru un iubitor de muzică, nu poți depăși un abonament de streaming. Pentru 5-20 € pe lună ai acces la aproape toată muzica din lume. De fiecare dată când intru pe Tidal mă simt ca într-o bibliotecă imensă și pot să umblu pe coridoarele muzicii, degustând și descoperind muzică nouă.

Streamingul este un mod fantastic de a experimenta o mulțime de muzică, dar la fel ca fișierele comprimate din iTunes, lipsește acel sentiment emoțional când le compari cu un sistem de vinil sau digital de calitate.

Ce legătură are asta cu MQA?

Ei bine, totul! Se spune că tehnologia avansează mai rapid decât se pot adapta oamenii. Ei bine, cu MQA, să vină!

MQA a fost inventat de echipa de la Meridian la sfârșitul lui 2014. Acum este deținut de MQA Ltd. A fost un mic val de interes despre el la CES 2016 și un val mult mai mare la CES 2017. Motivul pentru toate acestea a fost anunțul a peste 5.000 de albume disponibile pe Tidal în format MQA.

MQA ne promite că nimic nu va lipsi din bandă master originală, totuși poate fi livrat într-un format digital cu dimensiunea unui fișier nu mai mare decât un CD standard.

Procesul începe cu banda master originală. Toate detaliile subtile de timing care ar consuma în mod normal o mulțime de spațiu de date sunt integrate în fișier folosind tehnologia MQA. Acest fișier poate fi livrat în oricare dintre cele trei formate comprimate populare: FLAC, WAV, sau Apple Lossless. Acest fișier muzical poate fi redat pe orice sistem convențional și va oferi un sunet ușor mai bun decât o versiune non-MQA. Este total compatibil cu versiunile anterioare.

Cu toate acestea, adevărata magie apare atunci când ai un sistem capabil să decompresioneze fișierul cu toate detaliile de timing. Atunci când ai un dispozitiv de streaming capabil să decompresioneze datele MQA, muzica este transformată. Te vei simți ca și cum ai face parte din înregistrare și vei avea aceleași senzații ca la un concert live.

Am ascultat o demonstrație MQA la CES în camera AudioQuest. Comparau MQA folosind DAC-ul lor Dragonfly Red cu un pick-up de foarte înaltă calitate. Să spunem că am fost impresionați ar fi puțin spus!

În prezent, din cauza noutății MQA și a faptului că conținutul abia a început să apară (deși într-o cantitate destul de mare și în creștere pe Tidal), nu există foarte multe DAC-uri pe piață capabile de MQA. AudioQuest Dragonfly Red și Dragonfly Black pot decompresiona MQA alături de produsele Bluesound de la Lenbrook și unele dintre seriile lor de top NAD.

De ce suntem entuziasmați de MQA

Pe scurt, MQA a combinat ce e mai bun din ambele lumi. Selecția de fișiere MQA de pe Tidal crește vertiginos. Inițial erau doar câteva companii de nișă care făceau MQA, dar când Warner Music Group, care include etichetele Asylum, Atlantic, Big Beat, Canvasback, East West, Elektra, Erato, FFRR, Fueled by Ramen, Nonesuch, Parlophone, Reprise, Rhino, Roadrunner, Sire, Warner Bros., Warner Classics și Warner Music Nashville anunță că intră în MQA, este un lucru URIAȘ!

În prezent, costul de intrare pentru a-l încerca este de 99 € pentru un AudioQuest Black, un computer și un test gratuit de 30 de zile pe Tidal. Conectează-l la sistemul tău și încearcă-l. Desigur, la fel ca în orice alt domeniu al electronicii, în majoritatea cazurilor obții ceea ce plătești și un upgrade la un streamer/DAC mai bun îți va oferi un sunet și mai bun.

Credem că MQA va fi în jur pentru mult timp și ne așteptăm să vedem din ce în ce mai multe companii adăugând tehnologia de decompresie în sistemele lor.

Ai frumusețea unui serviciu de streaming cu mai multă muzică decât ai putea vreodată să cauți, combinată cu acel sunet „live” pe care îl iubim cu toții și pe care îl obții dintr-un sistem de vinil bun sau unul digital de foarte înaltă calitate. Ce nu e de plăcut la MQA!