Cum a evoluat sunetul surround în tehnologia Dolby Atmos

Cum a evoluat sunetul surround în tehnologia Dolby Atmos

De când am început să combinăm televizoarele cu boxele în urmă cu câteva decenii, sistemele de sunet surround au avansat continuu. Producătorii de astăzi acordă mai multă atenție ca niciodată coloanei sonore a unui film, iar dacă ai un sistem de home cinema de calitate, poți auzi cu ușurință cât de mult s-au îmbunătățit lucrurile față de începuturile home cinema-ului. Formatele de sunet surround au avansat atât de mult de-a lungul anilor, încât ne-am gândit că ar fi interesant să privim înapoi la cum a început totul pentru a ne oferi un indiciu despre direcția în care s-ar putea îndrepta viitorul.

Prima transmisie stereo

Era anul 1984, când Miami Vice a fost primul serial TV difuzat în stereo. Aveai nevoie de un video recorder stereo, un amplificator și o pereche de boxe pentru a-l asculta. Îmbunătățirea sunetului față de difuzoarele mici din televizoarele de 20-27” ale vremii era pur și simplu uimitoare.

Dolby Pro Logic

Industria a realizat rapid că, cu tot acel sunet grozav, era mai greu să înțelegi ce spun personajele pe ecran. Cu doar două boxe, dialogul se amesteca în boxele din stânga și din dreapta împreună cu muzica și efectele speciale. Dolby Laboratories a venit în ajutor cu Dolby Pro Logic și adăugarea unui difuzor de canal central și a două boxe surround.

Procesul lor prelua orice era mixat în mono (care era întotdeauna pista de dialog) și îl trimitea către difuzorul central. Dolby Pro Logic extrăgea și câteva efecte ambientale din pistele stânga și dreapta care deveneau canalele surround. Astfel, s-a născut sunetul surround pe 5 canale. Reține că aceste 5 canale erau toate interpretate dintr-un mix audio stereo de bază.

Dolby Digital

Apoi a apărut Dolby Digital. Aceasta a fost o descoperire majoră pentru că fiecare difuzor avea un canal dedicat. În sfârșit aveam un sistem discret pe 5.1 canale! Sunetul surround nu se mai baza pe presupuneri; informația reală era acolo. Dolby Digital permitea producătorului coloanei sonore să aloce sunete fiecărui canal și să echilibreze cât de mult se duce unde.

Acest lucru a ajutat foarte mult efectele surround să devină mai imersive, deoarece inginerul avea libertatea să mixeze, de exemplu, 20% în față și 80% în spate pentru un efect și posibil 50/50 pentru altul, permițând sunetelor să călătorească din față în spate în camerele noastre. Alte formate audio au evoluat, inclusiv DTS, TrueHD și DTS HD Master Audio, care toate se bazau pe tehnologia canalelor individuale.

Klipsch speakers Lifestyle image

Dolby Atmos

Aceasta ne aduce în prezent la Dolby Atmos. Începem să observăm un nume comun în toate acestea? Da, Dolby Laboratories a jucat un rol important în avansarea tehnologiei home cinema de-a lungul anilor. Dolby Atmos este un salt înainte la fel de mare, dacă nu mai mare, decât Dolby Digital. Cu Dolby Digital, inginerii aveau doar un fader de față-spate și stânga-dreapta pentru a aloca sunete. Ce ar fi dacă camera ta ar putea fi mapată ca un cub tridimensional și inginerul ar putea aloca sunete să apară în orice locație exactă?

Dolby Atmos a fost proiectat inițial pentru cinematografe comerciale mari cu până la 128 de canale discrete. Un sistem tipic Dolby Atmos pentru acasă va avea mai puține canale, dar tot îți oferă o experiență incredibilă. Cu maparea sunetului bazată pe obiecte, inginerii pot literalmente să facă să pară că o muscă bâzâie în jurul capului tău sau să-ți dea senzația că picuri de ploaie cad pe tine. Pentru majoritatea caselor, un sistem Dolby Atmos complet constă din boxele stânga și dreapta, canalul central, o pereche de boxe surround, o pereche de boxe din spate și 4 boxe Atmos.

Ideea cu Dolby Atmos este de a înconjura zona principală de ședere cu boxe. Configurațiile și pozițiile boxelor sunt, de asemenea, diferite față de ceea ce căutam cu Dolby Digital. Cu Dolby Digital, pentru a adăuga înălțime sunetului, boxele surround și din spate ar putea fi poziționate mai sus sau în tavan pentru a adăuga acel simț al înălțimii. Pentru Dolby Atmos, vrem ca boxele surround să fie pe fiecare parte a scaunelor principale la nivelul urechii. Boxele din spate ar trebui, de asemenea, să fie la nivelul urechii și în spatele scaunelor principale. Boxele Atmos (numite uneori boxe de înălțime), care pot fi fie boxe de tavan, fie boxe Dolby Elevation, oferă sunetul de deasupra.

Această dispunere are sunet care vine din jurul tău la nivelul urechii și deasupra ta din boxele Atmos de canal de înălțime. Practic ești așezat într-un dom de sunet care vine din toate părțile și localizat precis în spațiu de sistemul Atmos. Când un sistem Dolby Atmos este calibrat corect, efectul imersiv pe care îl obții pe o coloană sonoră de calitate îți va aduce un zâmbet larg pe față!

Câte filme și emisiuni TV sunt în Dolby Atmos?

De când Disney’s Brave a fost lansat în iunie 2012, majoritatea filmelor importante au fost realizate în Dolby Atmos. Poți vizita site-ul profesional de cinema pentru Dolby Atmos aici dacă vrei să vezi toate aceste filme așa cum am făcut noi. Plus, lista nu cuprinde toate seriile TV care se fac acum. Sunt sute și sute într-o listă care crește în fiecare zi. Cu Dolby Atmos oferind un nivel atât de mare de imersiune, nu este de mirare că acest format minunat este complet adoptat de industria de film și TV.

De ce am nevoie pentru a experimenta Dolby Atmos?

Mulți oameni cred că trebuie să-și schimbe complet sistemul de home cinema pentru a obține toate beneficiile Dolby Atmos. De fapt, nu trebuie să schimbi atât de multe componente, deoarece probabil deții deja majoritatea părților esențiale. Ai nevoie de o sursă precum un Apple TV, Roku Player, Nvidia Shield sau dispozitiv Amazon Fire. Iar vechiul tău player Bluray de încredere pe care îl ai de ani de zile este complet capabil să redea discuri Bluray Dolby Atmos.

Din punct de vedere hardware, va trebui să îți upgradezi receptorul sau procesorul home cinema la unul care poate decoda Dolby Atmos. Pentru mulți oameni, este oricum un moment bun, deoarece sunt multe sisteme vechi înainte de 4K, astfel încât poți rezolva două lucruri deodată prin upgrade-ul la comutarea video 4K și adăugarea decodării Dolby Atmos. Acest link te va ajuta să explorezi ce să cauți într-un receptor home cinema.

Dolby Atmos folosește mai multe boxe decât Dolby Digital, ceea ce înseamnă că vei dori să adaugi unele boxe de tavan sau de tip Atmos elevation în sistemul tău. Sau, dacă ai deja unele boxe surround în tavan, acestea ar putea fi reproiectate pentru boxe Dolby Atmos. Dacă vrei să explorezi opțiuni, treci la Home Theater Designer. Poți, de asemenea, să discuți cu noi pentru a explora opțiunile.

7.1.4 Speaker Placement Diagram image

Exemplu de sistem 7.1.4 Dolby Atmos

Întreaga idee a unei experiențe de home cinema este să te facă să crezi că ești în film. Cu Dolby Atmos, sunetul este pur și simplu incredibil, aducându-ne mult mai aproape de acea senzație evazivă de a fi chiar în centrul acțiunii.

O altă caracteristică grozavă a unui sistem Dolby Atmos este modul în care poate îmbunătăți tot conținutul tău mai vechi, non-Dolby Atmos, din toate acele filme grozave pe care le deții sau cele care nu sunt complet Dolby Atmos. Sistemul Dolby Atmos va prelua un semnal de intrare 5.1 și va interpreta cum ar trebui folosite toate canalele. Cu sistemul tău de boxe activat Dolby Atmos, obții un sunet mult mai bun decât a putut oferi vreodată Dolby Digital.

În prezent, există mai multe versiuni de Dolby Atmos și numărul de canale audio din sistem. Despre toate opțiunile tale pentru Dolby Atmos și diferitele dispuneri de boxe discutăm în articolul nostru despre dispunerea boxelor home cinema.

Viitorul

Vedem versiunile pentru acasă ale Dolby Atmos adăugând un număr și mai mare de boxe pe măsură ce timpul trece. Pentru camere mai mari, vor exista boxe la nivelul urechii între boxele tale principale stânga și dreapta și boxele surround. Vor exista, de asemenea, boxe de înălțime frontală situate deasupra boxelor tale stânga și dreapta. Iar pentru camere mai mari, 6 boxe Atmos de tavan vor deveni probabil norma. Desigur, acestea sunt șase canale în plus față de sistemul actual 7.4.1 pentru un total de 17 canale alimentate! Cu atât de multe amplificatoare, acest tip de sistem va fi limitat la receptoare mai mari și componente separate, dar din ceea ce am auzit la târgurile comerciale, pregătește-te să fii și mai uimit!

Pe măsură ce începi să înveți despre opțiunile tale de home cinema, va trebui să iei o decizie în una dintre trei direcții. Mergi acum pe Dolby Atmos complet? Plănuiești să îl activezi ca un upgrade viitor? Sau te mulțumești cu un sunet surround mai de bază cu Dolby Digital?

Alegerea este a ta, dar dacă vrei să zâmbești de fiecare dată când te uiți la un film grozav, considerăm că ar trebui să faci cu siguranță trecerea la Dolby Atmos! Partea grozavă despre orice setup bun de home cinema este că este foarte modular, așa că, cu o planificare corespunzătoare, poți începe cu elementele de bază și ulterior să faci upgrade la un sistem complet Dolby Atmos.

Home theater image

Boxe grozave care durează decenii

Când privim înapoi la deceniile noastre de experiență în home cinema, putem observa și câteva tendințe care ar putea să te ajute în alocarea bugetului pentru home cinema. Din punct de vedere istoric, am observat că tehnologia video avansează într-un ritm mult mai rapid decât cea audio. Sistemele de boxe durează ușor 20 de ani sau mai mult, dar un TV de 20 de ani pare un dinozaur. De asemenea, vedem cum prețurile sistemelor de boxe cresc în timp din cauza costurilor materiilor prime, dar prețurile video rămân stabile și chiar scad pentru tehnologii mai bune.

Aceasta înseamnă, cel puțin pentru noi, că are sens să investești în boxe acum și, dacă trebuie să faci economie, să o faci pe partea de video, deoarece istoria arată că produsele video de anul viitor vor fi mai bune și, de obicei, mai puțin costisitoare.

Rezumat

  • Sunetul surround a progresat de-a lungul anilor de la un sistem simplu la Dolby Atmos, care le oferă inginerilor audio capacitatea de a te pune chiar în mijlocul acțiunii
  • În majoritatea cazurilor, este destul de ușor să adaugi Dolby Atmos la un sistem de home cinema existent
  • Are sens să investești în boxe bune, deoarece acestea tind să dureze mult mai mult decât alte componente ale tehnologiei de home cinema

Sperăm că acest scurt rezumat îți oferă o perspectivă bună asupra lumii sunetului surround de home cinema și cum se îndreaptă spre un sunet mai captivant!