Greșeli de evitat când îți construiești sistemul home cinema

Greșeli de evitat când îți construiești sistemul home cinema

Dacă ești la început de drum în aventura ta de home cinema, vei descoperi curând că sunt multe componente de luat în considerare pentru a selecta toate piesele de care ai nevoie pentru un home cinema de calitate.

Ceea ce s-ar putea să nu iei în calcul sunt unele dintre nuanțele subtile care pot avea un impact uriaș asupra modului în care va fi experiența ta de home cinema.

Ne-am gândit că ar fi util să trecem în revistă cele mai comune șapte greșeli pe care le fac oamenii atunci când își construiesc home cinema-ul de vis. Vestea bună este că majoritatea acestor greșeli nu costă nimic pentru a fi corectate — sau foarte puțin — comparativ cu investiția totală în home cinema. Poate va trebui doar să regândești cum cheltuiești banii, dar nu va fi nevoie să schimbi suma totală.

Nu există o ordine de importanță reală, deoarece orice greșeală din aceasta poate transforma un sistem home cinema care ar fi putut fi extraordinar într-unul mediocru. Vestea minunată este că am creat ghiduri pentru achiziționarea de home cinema care detaliază toate aceste greșeli, astfel încât să poți învăța ușor despre nuanțele fiecăreia.


 

Selectarea unei dimensiuni greșite a ecranului

Când începi să te gândești la home cinema-ul tău, ar trebui să ai ca obiectiv crearea unei experiențe care este imersivă din punct de vedere vizual și auditiv. Cea mai comună întrebare pe care o primim este „cât de mare ar trebui să fie ecranul meu?”.

Dacă alegi un ecran extrem de mare și stai foarte aproape de el, ai putea avea vertij în scenele cu mișcare rapidă. Totuși, majoritatea oamenilor fac greșeala de a selecta un ecran care nu este suficient de mare. Dacă e prea mic, nu vei avea niciodată o experiență imersivă care să te facă să te simți parte din film.

Dacă optezi pentru un sistem de proiecție frontală, va trebui să te asiguri că proiectorul tău are o ieșire de lumină suficientă pentru a oferi o imagine clară, mai ales pe măsură ce ecranul devine foarte mare.

 

 


 

Folosirea unor vopsele sau finisaje nepotrivite

Există un motiv pentru care cinematografele sunt întunecate și nu pline de oglinzi. Ideal ar fi ca și camera ta de home cinema să fie întunecată. Pereții de culoare deschisă vor reflecta lumina de la televizor sau proiector înapoi în cameră, estompând imaginea. Acesta poate fi un mare dezavantaj pentru proiectoarele frontale.

Există, de asemenea, diferite tipuri de finisaje ale vopselei care reflectă lumina mai mult decât altele. Asigură-te că alegi un finisaj mat. Una dintre culorile noastre preferate este Grizzle Gray de la Sherwin Williams.

Un alt tip de reflexie de evitat provine din dulapurile și finisajele din jurul ecranului sau televizorului. Dacă îți amplasezi televizorul lângă o suprafață reflectorizantă, vei vedea imaginea pe acea suprafață, ceea ce este foarte deranjant. Am văzut oameni punând granit lustruit chiar sub ecran, care acționează ca o oglindă. Nu face acest tip de greșeală și gândește-te la mobilierul sau finisajele din jurul televizorului sau ecranului de proiecție.

Articolul nostru despre iluminatul pentru home cinema are câteva sfaturi suplimentare pentru tine.


 

Probleme de linie de vizibilitate

Dacă ai stat vreodată în spatele cuiva cu o pălărie mare într-un cinematograf sau ai încercat să urmărești un film pe un televizor plasat foarte sus, ai experimentat o problemă de linie de vizibilitate.

Vrei să fii confortabil când urmărești un film și să poți vedea întregul ecran. Acest lucru este de obicei simplu pentru home cinema-urile din camerele de zi — pune display-ul video la nivelul ochilor. Totuși, când ai camere dedicate pentru home cinema, lucrurile pot deveni mai complicate cu mai multe rânduri de scaune. Calcularea corectă a înălțimii suportului și a înălțimii ecranului față de podea necesită puțină matematică.

 

 


 

Cheltuirea unei prea mari părți din buget pe video

Ne displace să vedem o cameră cu un televizor uriaș și o bară de sunet ieftină. Persoana respectivă a nimerit partea de imersiune video dar a ratat complet imersiunea audio.

Cu toate efectele grozave pe care Dolby Atmos le oferă acum, sunetul este mai important ca niciodată. Vei înțelege mult mai bine dialogul și vei fi învăluit într-un sunet surround uimitor dacă ai un sistem de boxe de sunet surround de calitate. Nu vrei să faci economii la audio!

La AVclub, ne gândim la acest aspect de fiecare dată când proiectăm un home cinema complet pentru clienții noștri și împărtășim câteva dintre liniile noastre directoare generale în ghidul nostru de bugetare pentru un sistem home cinema.

Surround sound image


 

Probleme cu alimentarea electrică

Sunt două tipuri de probleme cu alimentarea electrică care pot strica o experiență excelentă de home cinema. Prima este lipsa de putere. Poate ai totul pe un sigur circuit care deservește și alte părți ale casei. Când lucrurile devin zgomotoase și amplificatorul tău de home cinema împinge boxele la limită, ai putea declanșa o siguranță. Este o idee bună să aduni cerințele de putere ale echipamentului tău de home cinema și să te asiguri că priza în care le conectezi poate să le susțină.

O problemă mai comună însă este cea legată de împământarea electrică. Aceasta apare când un component din home cinema este pe un circuit diferit de restul și poate rezulta un bâzâit audio sau bare de zgomot video deranjante.


 

Nesetarea și calibrarea corectă a sistemului

Tot echipamentul de home cinema pe care l-ai achiziționat este similar cu o pungă plină de alimente. Nu devine o masă completă și delicioasă decât dacă ai abilitățile de a o găti la perfecție.

Din fericire, pentru pasionații de home cinema, calibrarea sistemului a devenit mult mai simplă decât în trecut. Aproape orice receiver pentru home cinema are acum o metodă de auto-calibrare folosind un microfon inclus în cutie. De obicei durează mai puțin de 10 minute pentru a rula o calibrare și schimbarea poate fi uimitoare în majoritatea sistemelor. Te rugăm să nu sari peste acest pas și, dacă ești isteț, vei verifica setările după, pentru a te asigura că par rezonabile — în special din punct de vedere al distanței.

O altă parte importantă este setarea intrărilor și ieșirilor pentru a obține sunet surround complet. Unele dispozitive implicit trimit doar LPCM, care este doar un semnal stereo. Pentru cea mai bună experiență de sunet surround, vei dori să te asiguri că orice dispozitiv din sistemul tău ce trimite sunet este setat să emită fie Bitstream, fie cel mai înalt nivel de semnal Dolby afișat în meniu.

O ultimă captură este setarea intrărilor pe receiver-ul tău de home cinema. Majoritatea sunt setate implicit să redea doar stereo sau stereo pe toate canalele când un semnal stereo este prezent. Multe transmisiuni sportive și de știri vor trimite doar stereo. Receiver-ul tău însă poate îmbunătăți sunetul prin upconvertirea lui la Dolby Surround. Calibrarea automată nu va face această parte, va trebui să intri în meniul pentru fiecare intrare și să te asiguri că se setează pe un mod mai bun de sunet surround când un semnal stereo sosește.

Display-urile video au devenit atât de bune încât dacă setezi modul pentru filme sau referință, nu va trebui să faci nimic altceva.

Home theater receiver


 

Ignorarea importanței acusticii

Avem mulți clienți care ne spun că au achiziționat ceea ce credeau că este un echipament de home cinema grozav, dar au probleme în a înțelege dialogul. Când investigăm mai departe, descoperim că au sistemul configurat într-o cameră cu tot felul de suprafețe dure și reflectorizante și nu este de mirare că dialogul nu este clar.

Camera ta are un impact uriaș asupra sunetului. Majoritatea spațiilor de home cinema au prea multă suprafață reflectorizantă, ceea ce face ca sunetul să se reflecte înainte de a ajunge la urechile tale. Această diferență între unda sonoră principală și sunetul reflectat poate face foarte dificilă înțelegerea dialogului, cea mai importantă pistă audio dintr-un film.

Când planul acustic al camerei tale este corect, nu doar că vei avea dialog perfect, dar totul va suna mult mai bine separat. Efectele speciale capătă sunetul spațios dorit de regizor.

Pentru a corecta această greșeală de home cinema, va trebui să cheltuiești câțiva bani, dar există o varietate bună de panouri acustice de home cinema la un preț avantajos pe piață din care să alegi care pot transforma camera ta din mediocră în uimitoare.

Nimănui nu-i place să facă greșeli și sperăm că aceste sfaturi simple te vor ajuta să creezi home cinema-ul de vis care să îți facă pe tine și pe prietenii tăi să zâmbești până la urechi!

Ca întotdeauna, dacă ai întrebări ne poți contacta prin chat, email, telefon sau poți veni in showroom-ul nostru din București