Sunt multe decizii pe care le iei atunci când construiești o casă nouă. Iluminatul este esențial, deoarece afectează aproape tot ce pui în locuință. Controlul electronic al iluminatului a devenit foarte răspândit în casele de lux în ultimii ani, deoarece facilitează aprinderea sau stingerea tuturor luminilor și setarea scenelor folosite în întreaga casă. Atunci când este proiectat foarte bine, controlul iluminatului reduce aglomerația de pe pereți și îmbunătățește semnificativ experiența în locuință.
Odată cu creșterea utilizării variatoarelor de intensitate și a controlului iluminatului, apar o serie de provocări. Există câteva întrebări comune de luat în considerare înainte de a achiziționa noi lumini LED.
- **Cum variază intensitatea luminii (va pâlpâi)?
- Cum va arăta lumina atunci când este aprinsă (va arăta ca într-un cabinet medical sau ca într-o casă primitoare)?
- Cum afectează lumina alte aspecte ale casei (mobilier, vopsea etc.)?** Deși iluminatul LED pentru spațiile rezidențiale a devenit omniprezent, este important să răspundem la întrebările de mai sus, deoarece iluminatul a trecut de la a fi o marfă la a fi o tehnologie, iar noi suntem aici să ajutăm.
Cum va varia intensitatea luminilor mele:
Principala modalitate de a varia intensitatea unui bec este prin adăugarea sau reducerea electricității la bec FOARTE RAPID. Modul de realizare al acestui lucru în majoritatea aplicațiilor de zeci de ani a fost dimming de fază înainte. Acest lucru rezultă într-o variație lină a intensității până la un nivel foarte scăzut, deoarece filamentul unui bec incandescent poate suporta niveluri mai scăzute de electricitate. Similar cu un element pe un aragaz cu gaz, reduci gazul și flacăra este mai mică, îl mărești și flacăra crește.
Mai recent, dimming-ul de fază inversă a devenit proeminent datorită problemelor la varierea intensității LED-urilor folosind dimming de fază înainte. În multe cazuri, dimming-ul de fază inversă funcționează prin reducerea tensiunii la driver (un dispozitiv conectat la bec). Prin reducerea sau creșterea tensiunii care ajunge la driver, lumina variază. Problema care apare este atunci când tensiunea este la un nivel scăzut, un driver nu primește suficientă putere pentru a alimenta becul. Acest lucru poate duce la pâlpâirea luminilor, întreruperi sau chiar nefuncționarea lor. Din ce în ce mai mult folosim variatoare de fază adaptivă care se ajustează în funcție de sursa de lumină, fie că este LED, incandescent, fluorescent etc. Acest lucru rezolvă jumătate din provocarea legată de varierea intensității. Cealaltă jumătate este rezolvată prin utilizarea de lumini LED de înaltă calitate care se potrivesc cu sistemul de control al iluminatului.
Cum vor arăta luminile mele când sunt aprinse:
Acum că avem soluții care elimină problema pâlpâirii, ne uităm acum la cum arată luminile atunci când sunt aprinse. Când fluorescentele și LED-urile au fost folosite pentru prima dată, făceau ca totul să arate ca o sală de operații strălucitoare. Acest lucru este referit ca temperatura de culoare a luminii. Primele LED-uri aveau aproximativ 5.000k pe o scară care poate varia între 10.000k-1.800k. Cu cât numărul este mai mic, cu atât lumina este mai caldă. Astăzi există mai multe opțiuni. În spații precum un living, o temperatură comună de culoare este 2.700k. Aceasta este o culoare „mai caldă” similară cu lumina lumânării și arată chiar mai bine când este variată. Pentru spații în care dorești o lumină mai orientată spre activități, o lumină de 3.000k te va ajuta să vezi. De exemplu, ce tai în bucătărie.
În showroom-urile AVclub București și Ilfov, avem laboratoare de iluminat integrate în centrele noastre de experiență pentru case inteligente, astfel încât clienții pot vedea diferența de temperaturi de culoare și de capacități de variație a intensității în medii reale, cu picturi, canapele și televizoare. Am constatat că ghidarea clienților prin centrele de experiență îi ajută să decidă rapid asupra temperaturii de culoare pentru întreaga locuință sau anumite zone.
Cum afectează lumina alte aspecte ale casei:
Ultimul aspect pe care îl căutăm la o lumină LED de calitate este un CRI excelent, adică Indicele de Redare a Culorii. Când te uiți la un eșantion de vopsea, un eșantion de material, haine etc., cel mai bun loc pentru a vedea culoarea adevărată este să mergi la o fereastră într-o zi însorită. Acest lucru reprezintă un CRI de 100. Cu corpuri de iluminat LED de calitate inferioară, CRI-ul va fi în anii 80 și unele ar putea fi chiar mai mici. Clienții sunt constant uimiți de diferența culorilor într-un tablou sau o cameră, în funcție de CRI și calitatea corpurilor de iluminat. Recomandăm în general ca spoturile încastrate dintr-o casă de lux să aibă un CRI de cel puțin 90 și ideal mai aproape de 93.
La AVclub, nu numai că te putem ajuta să determini cele mai bune corpuri de iluminat de selectat, dar îți putem oferi și un plan de iluminat care este cel mai potrivit pentru locuința ta.
Colaborãm regulat cu arhitecți, constructori, designeri de interior și proprietari de case pentru a vedea diferențele de iluminat și produsele pe care le considerăm în prezent de cea mai bună clasă atât pentru controlul luminii, cât și pentru luminile în sine. Ne-ar face plăcere să te conducem prin oricare dintre centrele noastre de experiență. Contactează-ne astăzi pentru a programa o întâlnire.