Cele mai bune upgrade-uri și optimizări video pentru home cinema

Acest articol se concentrează pe primele 5 sfaturi pentru îmbunătățirea video în cinema-ul de acasă și face parte din seria noastră continuă de sugestii pentru a-ți îmbunătăți experiența. Fie că tocmai ți-ai instalat cinema-ul și vrei să-l faci puțin mai bun, fie că simți că ai pierdut un pic din calitatea imaginii de la instalarea inițială, acest articol este pentru tine. Dacă urmezi aceste cinci sfaturi, te vei regăsi rapid absorbit din nou în filmul sau serialul tău preferat, dar cu o experiență mult îmbunătățită.

Avem un videoclip complementar acestui articol care te va ajuta să înțelegi mai bine exact ce să faci și unele dintre etape au chiar alt videoclip cu șabloane de test.

De asemenea, nu rata articolul și videoclipul nostru despre cele mai bune sfaturi de îmbunătățire audio pentru cinema-ul de acasă.

Pentru oricare dintre aceste sfaturi, le poți completa unul câte unul sau toate deodată, în funcție de timpul disponibil. Aceste sfaturi urmează regula 80/20. Majoritatea acestor sfaturi ar putea fi aprofundate și ar putea avea o carte scrisă pentru cineva care dorește să meargă cât mai departe cu reglarea fină. În mare parte, aceste sfaturi te vor duce la 80% din drum cu doar 20% din muncă și, de obicei, fără a cheltui un ban. Am creat chiar și videoclipuri cu șabloane de test pe YouTube pe care le poți folosi gratuit pentru a obține maximul din cinema-ul tău. Presupunem că deja ai dimensiunea corectă a ecranului pentru camera ta și ai rezolvat orice lumină suplimentară care ar putea cădea pe ecran. Avem câteva articole și videoclipuri grozave pe aceste subiecte în [Home Theater Central](https://www.avclub.com/home-theater-design#guides) pe site-ul nostru.

Aceste sfaturi sunt în ordinea în care ar trebui să le completezi dacă ai un cinema de acasă cu proiector frontal. Dacă ai un televizor cu ecran plat, poți sări peste următoarele două secțiuni și să mergi direct la ultimele trei sfaturi.

Sfat #1: Reglarea Zoom-ului, Deplasării și Focalizării

Aproape toate proiectoarele frontale au o modalitate de a deplasa și de a mări imaginea. Al tău ar putea fi ușor deplasat în timp sau poate să nu mai fie perfect aliniat cu ecranul. Cel mai bun mod de a-l alinia este să accesezi ecranul de start de la serviciul tău de streaming preferat, fie că este Roku, Nvidia, sau Apple TV. Acesta ar trebui să fie într-un raport de aspect normal de 16:9. Folosește funcția de zoom pentru a umple ecranul de sus până jos, apoi folosește deplasarea sus-jos pentru a-l face să se potrivească perfect de sus până jos. Acest lucru va necesita să ajustezi zoom-ul în timp ce deplasezi înălțimea imaginii. Credem că este o idee bună să ai aproximativ ¼” din imagine peste marginea ecranului pentru a evita să vezi orice zgomot video care este uneori prezent în partea de sus sau de jos a imaginii. O modalitate excelentă de a verifica acest lucru este să ții o bucată de hârtie albă goală pe marginea ecranului tău cu o imagine luminos afișată pe ecran. După ce ai făcut acest lucru, folosește deplasarea stânga-dreapta pentru a centra imaginea. Dacă ai un ecran lat care este mai lat decât 16:9, folosește o ruletă pentru a te asigura că marginea imaginii este la aceeași distanță de fiecare parte. După ce ai terminat, asigură-te că salvezi această setare dacă proiectorul tău oferă această opțiune. Pentru cei care folosesc memoria lentilelor pentru ecran lat, accesează un film pe ecran lat și repetă același proces folosind un film care are un raport de aspect de 2.35 sau 2.4, care se potrivește cu ecranul tău. Asigură-te că salvezi acest lucru ca setare pentru ecran lat. Și dacă ai mai multe setări de memorie disponibile, poți seta mai multe rapoarte de aspect în acest fel. De exemplu, dacă ești fan al serialelor Netflix europene, ai putea să setezi unul pentru ecran lat de 2.0.

După ce ai aliniat zoom-ul și deplasarea, acum vrei să reglezi focalizarea ca o îmbunătățire secundară video. Am creat un șablon de test realmente bun pentru a-ți regla focalizarea și mai bine decât grila care vine cu proiectoarele. Va trebui să accesezi videoclipul nostru „Cum să focalizezi un proiector” pentru acest pas. Când ajustezi focalizarea, dacă o poți accesa de pe telecomanda proiectorului, vrei să fii chiar în fața ecranului. Dacă trebuie să ajustezi focalizarea la proiector, ar trebui să rogi pe cineva să te ghideze care poate sta la ecran sau să folosești binocluri dacă vei fi la proiectorul tău. Acest șablon are linii și reticule pe care le poți folosi pentru a examina focalizarea. Ideea este să faci acele linii cât mai clare posibil, în special în mijlocul ecranului. Când ești foarte aproape de ecranul tău, probabil vei putea vedea pixelii individuali odată ce ai setat corect focalizarea. Dacă vezi unele suprapuneri de culori, nu-ți face griji acum, vei remedia asta în următorul nostru sfat. Dacă observi că atunci când focalizezi una dintre liniile exterioare devine neclară în timp ce partea opusă devine clară, proiectorul tău s-ar putea să nu fie perfect drept față de ecran și va trebui să ajustezi suportul acestuia.

Aceste etape ar trebui să facă sunetul mai deschis, iar câmpul surround să pară mai mare și mai coeziv.

Sfat #2: Alinierea Panourilor Proiectorului

Acum să trecem la alinierea panourilor ca o îmbunătățire video. Majoritatea proiectoarelor frontale, altele decât cele cu un singur cip DLP, au o modalitate de a alinia cele trei culori utilizate în motorul de lumină, deoarece sunt pe cipuri diferite mici care de obicei trebuie reglate fin pentru a fi perfect aliniate. Constatăm că atunci când clienții ne cer să venim să le îmbunătățim cinema-ul, de cele mai multe ori panourile lor sunt nealiniate. Acesta este unul dintre cele mai impactante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți imaginea și claritatea și, de asemenea, unul dintre cele mai neglijate etape de către instalatori. Proiectorul tău va avea de obicei o secțiune numită aliniere panou sau pixel. Pentru a-l face corect, trebuie să te asiguri că proiectorul tău este încălzit timp de cel puțin 30 de minute înainte de a finaliza acest proces. Camera ta ar trebui să fie, de asemenea, cât mai întunecată posibil. Există de obicei o ajustare pentru întregul ecran și apoi un al doilea pas opțional pentru a ajusta zone individuale ale ecranului. Pentru 99% din cazuri, deplasarea întregului panou este tot ce trebuie să faci pentru a-ți alinia corect roșu, verde și albastru.

În procesul de aliniere, vei avea o culoare care rămâne fixă și vei ajusta celelalte două culori separat pentru a alinia lucrurile. De exemplu, pe multe proiectoare, verdele rămâne fix și accesezi ajustările pentru roșu și albastru separat. Cauti o linie albă mai degrabă decât linii care par că roșul și albastrul nu sunt aliniate între ele. Odată ce aliniez întregul panou, poți privi grilele individuale și le poți alinia una câte una. Un truc este să închizi ochii timp de 5-10 secunde între ajustări. Probabil vei observa că pe măsură ce faci aceste ajustări, s-ar putea să aibă un mic impact asupra altor zone ale ecranului. Vrei să te concentrezi pe centrul ecranului și dacă trebuie să alegi între a alinia mai bine marginile exterioare sau centrul, alege să fie centrul mai bine aliniat.

Acest pas este atât de important încât am creat un videoclip complet „Convergența Proiectorului - Alinierea Panourilor RGB pe Proiectorul Tău” care îți arată exact cum să finalizezi procesul pentru a obține cea mai clară imagine posibilă. După ce ai terminat alinierea panourilor, probabil vei putea să îți ajustezi focalizarea un pic mai mult, așa că verifică din nou focalizarea.

Sfat #3: Setările Afișajului și Surselor

Următoarele trei etape se aplică tuturor tipurilor de dispozitive de afișare. În primul rând, vrem să ne asigurăm că sursele tale transmit cel mai bun semnal video posibil. Cu cele mai recente componente de astăzi, majoritatea încearcă să folosească conexiunile HDMI pentru a determina cel mai înalt nivel de video pe care televizorul sau proiectorul tău îl poate afișa și să se seteze automat corect. Totuși, uneori vei descoperi că setările transmit semnale mai jos decât este capabil sistemul tău. Primul pas este să accesezi meniul televizorului sau al proiectorului și să verifici sub intrarea care furnizează semnal proiectorului sau TV-ului tău. Dacă ai un televizor sau proiector capabil de HDR, vei dori să confirmi că acesta este activat. În unele cazuri, s-ar putea să nu fie numit HDR, ci altceva, de exemplu, proiectoarele Sony numesc HDR „îmbunătățit”.

Și vorbind despre HDR, probabil ai văzut termenul HDR când te-ai uitat la televizoare și proiectoare noi. HDR înseamnă High Dynamic Range. Această tehnologie este concepută pentru a livra un contrast mult mai bun și o gamă mai largă de culori realiste decât oricând. Dacă televizorul sau proiectorul tău nu este capabil de HDR, ar trebui să te gândești să faci un upgrade la unul care este, dacă vrei cu adevărat cea mai bună imagine. Aceasta a fost o descoperire destul de majoră care a avut loc cu câțiva ani în urmă.

Odată ce ai setat afișajul pentru cea mai înaltă rezoluție posibilă, este probabil ca sursele tale să vadă această capacitate mai bună și să se ajusteze automat ca o îmbunătățire video. Dar, doar în caz, vei dori să intri în meniul componentelor sursei video și să confirmi că transmit cel mai înalt semnal de rezoluție pe care televizorul sau proiectorul tău îl poate suporta. De exemplu, dacă poți face HDR, setează așa, dacă ai un afișaj 4K anterior care nu poate face HDR, setează sursele pentru 4K. De exemplu, Apple 4KTV poate transmite HDR, dar nu vine presetat în acea poziție și trebuie să îl schimbi în meniul de setări. De obicei, când faci o schimbare la sursă, ecranul tău va deveni negru, apoi va reveni cu o modalitate de a selecta OK pentru a-ți arăta că poți vedea imaginea.

Ar trebui să îți amintești și că video-ul cu rezoluție mai mare și HDR necesită cabluri HDMI cu o lățime de bandă mai mare decât cele care erau disponibile cu câțiva ani în urmă. Așadar, chiar dacă ai un Apple 4KTV și proiectorul sau televizorul tău poate face HDR, dar ai cabluri vechi, probabil nu vei primi un semnal HDR. Dacă faci upgrade de componente, este logic să iei și cabluri HDMI capabile de 48Gbps. Acestea vor suporta cel mai nou HDR și te vor pregăti pentru 8K și vitezele mai mari utilizate în jocurile video mai noi.

Sfat #4: Calibrarea Video

Majoritatea televizoarelor și unele proiectoare vin cu imaginea setată super luminos pentru a ieși în evidență într-un mediu de showroom. Deși această setare îți poate atrage atenția într-un showroom, sacrifică un contrast excelent, culori și imagine. Așadar, odată ajuns în mediul tău de acasă, chiar vrei să obții cea mai bună imagine posibilă pentru mediul tău.

Veți găsi de obicei aceste ajustări importante în meniul de imagine al dispozitivului tău de afișare. Deși denumirile vor varia de la un brand la altul, probabil vei vedea unul numit Cinema, Natural, Filmmaker sau Referință. Acestea au în general cea mai bună combinație de contrast și culori pentru a se potrivi cu ceea ce au dorit inițial producătorii de conținut. Așadar, în cele mai multe cazuri, pur și simplu selectează unul dintre acești patru, în funcție de brandul pe care îl ai. Excepția ar fi dacă camera ta are multă lumină ambientală și trebuie pur și simplu să sacrifici calitatea imaginii pentru a obține luminozitatea dorită. În acest caz, ai dori să experimentezi cu o setare puțin mai luminoasă care este cât mai aproape de acestea.

Un sfat important este să lași setarea în loc pentru câteva ore sau zile după ce treci de la o setare la alta. Trecând de la o setare mult prea vie sau luminosă la una mai precisă îți va face pe termen scurt să crezi că nu este la fel de bună. Dând odihnă ochilor va ajuta să vezi calitatea mai bună a unei setări de nivel de referință și vei aprecia contrastul și culorile îmbunătățite față de a te concentra doar pe luminozitate. Cu majoritatea televizoarelor și proiectoarelor moderne, alegerea presetării corecte de imagine te aduce foarte aproape de optim. În trecut, trebuia să petreci ore întregi ajustând toate funcțiile pe care le vezi sub presetările de imagine, dar industria a devenit atât de competitivă, încât aproape toate brandurile de top și-au configurat afișajele pentru a veni foarte bine calibrate din cutie dacă alegi presetarea corectă.

Cu toate acestea, dacă ești fanatic să obții cea mai bună imagine, există trei setări pe care vrei să le iei în considerare a le ajusta: luminozitate, contrast și claritate. Cu excepția cazului în care ești un calibrator profesionist cu echipament de testare scump, este mai bine să lași toate celelalte în pace. Pentru a te ajuta cu acest lucru, am creat un videoclip complementar cu șabloane de test pentru luminozitate, contrast și claritate pentru proiectorul sau televizorul tău. Va trebui să accesezi videoclipul pentru acestea și să folosești ecranele de calibrare pentru a ajusta acele trei funcții. Aceste videoclipuri vor elimina ghicitul din a obține setările corecte, dar bănuim că, dacă ai un televizor sau proiector recent, vor fi foarte aproape dacă folosești setarea de imagine corectă de la început.

Sfat #5: Sincronizare Audio & Video

Ultimul sfat este o ajustare combinată audio și video. Fiecare dispozitiv de afișare și orice procesor video din calea semnalului va adăuga întârziere. Ce înseamnă acest lucru este că fiecare dintre sursele tale va avea, de obicei, un fel de întârziere. Acest lucru va cauza ca ceea ce auzi să fie în afara sincronizării cu ceea ce vezi. Ne enervează să vedem buzele oamenilor fie întârziate, fie înaintea discursului. Ajustarea pentru aceasta cu cele mai multe componente se numește sincronizare a buzelor.

Această ajustare se găsește de obicei în setările receptorului tău de sunet surround sau procesorului. Majoritatea dintre ele îți permit să ajustezi fiecare intrare individual, așa că, dacă ai atât un Roku cât și un AppleTV, de exemplu, vei dori să setezi sincronizarea buzelor în receptorul tău pentru fiecare dintre acele intrări. Găsim că sincronizarea buzelor poate fi greu de ajustat fără indicii vizuale grozave. Am creat un videoclip complementar de sincronizare a buzelor special conceput pentru a te ajuta să reglezi cu ușurință setarea perfectă de sincronizare a buzelor. Videoclipul are bipuri care ar trebui să coincidă cu o linie pe care o vezi pe ecran și îți va spune chiar în ce direcție trebuie să schimbi setarea de sincronizare a buzelor. Există o parte de ajustare grosieră în videoclip, apoi alta pentru a o ajusta fin. Odată ce ai folosit acel videoclip, te vei întreba cum ai trăit fără a avea sincronizare perfectă înainte și te va enerva de fiecare dată când este în afara sincronizării la casa unui prieten.

Concluzie

Sperăm că aceste sfaturi te ajută să îți transformi video-ul din bun în grozav. Dacă ți-a plăcut acest articol, asigură-te că verifici articolele noastre complementare, inclusiv Cele mai bune 5 sfaturi pentru îmbunătățirea audio a cinema-ului de acasă și Cele mai comune 7 greșeli în cinema-ul de acasă. Dacă ai întrebări despre aceste sfaturi sau cauți să faci un upgrade al cinema-ului, sună-ne la 0373.78.28.72, discută cu noi sau vizitează-ne în showroom.