Ghid de configurare Dirac Live Processor - video cu sfaturi și trucuri

Dacă citești acest articol, probabil ești un fericit nou proprietar al unui receiver home cinema sau al unui preamplificator stereo cu Dirac Live. Felicitări pentru achiziție – cu Dirac Live ai la dispoziție un instrument incredibil de puternic.

Cu câțiva ani în urmă, am realizat un video despre cum să configurezi Dirac, care a devenit rapid cel mai vizionat video de configurare Dirac din lume. De atunci, Dirac a progresat substanțial, așa că am decis că este momentul să actualizăm ghidul nostru de configurare.

În video-ul actualizat, CEO-ul AVclub, Scott Newnam, te ghidează pas cu pas pentru a te asigura că beneficiezi la maximum de dispozitivul tău cu Dirac Live. Îți recomandăm să vizionezi video-ul, dar am inclus și o versiune text mai jos pentru confortul tău.

Mai întâi, să îți prezentăm diferitele versiuni ale Dirac. Reține că diferite echipamente vin fie cu niveluri diferite ale licențelor software Dirac Live, fie sunt compatibile cu Dirac Live, ceea ce înseamnă că echipamentul este capabil, dar trebuie să achiziționezi o licență de pe site-ul Dirac sau să actualizezi licența cu care a venit. Majoritatea oamenilor încep cu Dirac Live Limited Bandwidth. Acesta setează distanțele, câștigurile și îmbunătățește răspunsul impulsional și egalizarea generală a camerei între 20Hz și 500Hz. Aceasta este cea mai importantă gamă de acoperit. Un upgrade la această versiune este cel complet, care face același lucru, dar ajustează de la 20Hz la 20kHz. Apoi, dacă vrei să mergi și mai sus, poți adăuga Dirac Live Bass Control, care setează propriul crossover și aliniază fazele subwooferelor cu boxele principale și între ele. Bass Control este disponibil fie pentru un subwoofer, fie pentru mai multe.

Toate acestea se fac în mare parte la fel, atât pentru echipamentele de cinema, cât și pentru cele stereo, așa că te voi ghida pas cu pas cum face echipa noastră atât la fața locului pentru clienți, cât și când ne conectăm de la distanță la un sistem și colaborăm cu un client home cinema DIY care a achiziționat de pe AVclub.com. Înainte de a filma acest video, Scott a discutat extensiv cu echipa Dirac pentru a integra cele mai bune sfaturi și trucuri ale AVclub și Dirac în acest ghid de configurare.

Haide să trecem la computer și să începem.

În primul rând, configurează-ți receiver-ul sau procesorul așa cum ai face întotdeauna: setând configurarea exactă a boxelor, distanțele și nivelurile. Tehnic, ai putea sări peste setarea distanțelor și nivelurilor, deoarece Dirac le va înlocui cu valorile sale calculate, dar setarea acestora prezintă câteva avantaje. În primul rând, dacă vreodată dezactivezi Dirac, vei fi setat cu măsurători de distanță. În plus, poate asigura că subwooferele și boxele tale sunt la niveluri rezonabil de apropiate înainte de a începe.

Câteva sfaturi rapide: Setează întotdeauna un nivel de volum maxim pe procesorul tău, poate la 90%, astfel încât sistemul tău să fie protejat în cazul în care cineva se așează accidental pe controlerul de volum sau se întâmplă altceva.

De asemenea, dacă subwooferele tale au capacitate de egalizare a camerei, calibrează cu crossover-ul de pe subwoofer dezactivat pe parcursul întregului proces, deoarece vei folosi procesorul pentru trecerea frecvențelor. În final, setează crossover-ul în procesorul de cinema. Pentru 95% dintre cinema-uri, vei dori să setezi crossover-ul în cinema la 80Hz, chiar dacă ai boxe frontale mari, astfel încât să utilizezi puterea subwooferelor și să obții performanțe maxime din celelalte boxe. Poți să-l setezi un pic mai jos dacă știi că ai boxe cu lățime de bandă completă și amplificare suficientă.

Apoi, aranjează-ți camera așa cum o vei folosi în mod normal. De exemplu, dacă draperiile vor fi închise și scaunele rabatate în timp ce vizionezi sau asculți, atunci fă asta. Acum oprește toate sistemele de ventilație, ventilatoarele sau alte zgomote extranee pentru a minimiza zgomotul ambiental în cameră. Dacă ai un proiector zgomotos direct deasupra capului, oprește-l și pe acela.

Apoi, mergi la Dirac Live, creează un cont și descarcă software-ul Dirac Live pentru computerul tău. Software-ul nu descarcă automat versiuni noi, așa că asigură-te că ai ultima versiune pentru a obține cea mai bună experiență.

Înainte de a deschide software-ul Dirac Live, asigură-te că sistemul tău home cinema este pornit și setează intrarea pe sistemul tău la o intrare analogică. Există câteva dispozitive unde, dacă ai setat intrarea pe una HDMI, ai putea ajunge să obții clicuri în loc de zgomot roz când setezi nivelurile de volum în Dirac. Așadar, alege o intrare pe procesorul tău care este CD sau orice altceva cu intrări analogice pentru a evita această problemă.

Asigură-te că computerul tău este pe aceeași rețea cu procesorul de cinema. Conectează microfonul care a venit cu procesorul sau, dacă ai un microfon îmbunătățit, conectează-l pe acela. Acum deschide Dirac Live și autentifică-te. Ar trebui să vezi acum dispozitivul tău de cinema sau stereo afișat în rețea și să alegi acel dispozitiv. În video-ul nostru, ne vezi alegând procesorul JBL Synthesis.

Vei fi dus apoi la pagina unde alegi microfonul. Caută microfonul pe care l-ai conectat. Ar trebui să fi primit un fișier de calibrare pentru microfonul tău odată cu achiziția sau îl poți găsi pe site-ul producătorului echipamentului tău. Dai clic dreapta sub microfon pentru a încărca fișierul de calibrare. Este important să încarci acest fișier de calibrare pentru a primi rezultate exacte. Dacă folosești un tip de microfon Umik, asigură-te că încarci fișierul de 90 de grade, care este cel corect pentru atunci când microfonul este așezat drept în sus.

Acum apasă „Proceed to Volume Calibration”. Scopul în acest pas este să setezi nivelul volumului boxelor pentru calibrare. Există deseori confuzii în jurul acestui pas, așa că permite-ne să îți explicăm teoria pe care o urmezi. Ideal, vrei să calibrezi folosind nivelul de volum la care vei asculta de obicei. Motivul este că boxele au curbe de răspuns în frecvență diferite la niveluri de volum diferite. De asemenea, încercăm să avem un raport semnal-zgomot relativ ridicat–ceea ce înseamnă semnalul de la boxe comparativ cu zgomotul ambiental pe care ai încercat deja să-l minimizezi în cameră prin oprirea tuturor sunetelor suplimentare. De asemenea, vrei ca toate boxele să fie la un nivel similar în aproximativ 3db una de cealaltă. Pentru a face asta, setează volumul master la un nivel redus pentru a nu risca să dăunezi unei boxe, lasă microfonul la 100% și notează ce îți spune că este zgomotul ambiental în cameră atunci când este perfect liniște (în cazul nostru, în jur de -60db). Apoi, redă una dintre boxe și mișcă încet volumul master la un nivel de ascultare rezonabil pentru a vedea nivelul boxei. Un alt sfat rapid – dacă dintr-un motiv nu obții sunet când dai play sub o boxă, oprește acea boxă, treci la alta și revino. În acest moment, redă rapid fiecare dintre boxele tale pentru a vedea care boxă sau boxe au cel mai mic câștig. De cele mai multe ori, vor fi boxele tale de surround sau de înălțime. Apoi, crește încet volumul master până când acea boxă atinge nivelul tău de ascultare normal așteptat – dacă nu ești sigur, atunci țintește undeva în jur de 30db mai mult decât zgomotul ambiental. Deci, în cazul nostru, ar fi în jur de -30db, ceea ce este cu 30 mai mult decât zgomotul ambiental de -60db.

Odată ce ai adus cea mai silentioasă boxă la acel nivel, tot ce trebuie să faci este să reduci câștigurile individuale ale celorlalte boxe pentru a le aduce toate la aproximativ același nivel.

Odată ce toate boxele sunt destul de apropiate ca nivel, apasă „Proceed to select arrangement”. Nu te stresa prea mult cu aceste aranjamente diferite, deoarece doar îi spui lui Dirac câte măsurători vei face. Pentru simplitate, fă așa. Dacă este pentru un sistem stereo cu două canale în care vei fi întotdeauna într-un singur loc, atunci alege „tightly focused imaging”. Dacă ai o cameră de cinema unde ești cu adevărat concentrat pe unul sau două scaune pentru calibrare, atunci alege „focused imaging”. Dacă ai mai multe rânduri sau multe scaune la care vrei să echilibrezi cel mai bine sunetul, atunci alege „wide imaging”. Un punct cheie aici este că ai putea avea două rânduri de câte patru scaune fiecare, dar 95% din timp sunt doar două persoane care urmăresc în cele două scaune din rândul de mijloc spate. Dacă îți pasă mai mult de acestea, atunci alege opțiunea din mijloc și concentrează-ți măsurătorile pe acestea. Dacă procesorul tău are două sau mai multe sloturi de filtre, ai putea face o calibrare pentru acele două scaune și alta pentru toate scaunele dacă dorești, dar majoritatea oamenilor vor să se concentreze cu adevărat pe câteva scaune alese. Nu te îngrijora prea mult cu care alegi. Este mai mult despre măsurarea locurilor potrivite.

Acum apasă „Proceed to measure”. Asigură-te că totul este perfect liniștit în cameră înainte de a începe să măsori. Prima măsurătoare este cea mai importantă și este cea de mijloc care ar trebui să pună microfonul exact unde stai. Permite-mi să îți demonstrez într-o cameră de cinema.

Reclină scaunele acolo unde ar fi când asculți. Apoi, pune microfonul cât mai aproape de locul unde îți vor fi urechile, cu microfoanele drepte în sus pentru a se potrivi cu fișierul de 90 de grade pe care l-ai încărcat anterior. Apasă „measure selected position”, și fii liniștit și nu sta între o boxă și microfon.

Un alt sfat pe care l-am discutat cu echipa Dirac: Mulți oameni încearcă să reproducă pozițiile pe care le văd pe ecran, adesea punând microfonul mult prea departe înainte sau mai sus decât ar trebui. Conceptul aici este să iei măsurători în zonele potențiale în care vor fi urechile tale. Așadar, concentrează-te pe obținerea măsurătorilor în diversele poziții stânga, dreapta și centru orizontal, înainte și înapoi și vertical de-a lungul scaunelor de care îți pasă. Acesta e conceptul.

Să menționăm aici cele mai comune două erori despre care primim apeluri. Prima este suprasaturarea. Acest lucru se întâmplă când o boxă cântă prea tare pentru măsurătoare. Identifică care boxă este și dă-o mai încet puțin. De obicei va rezolva problema. Sau ar putea să te apropii prea mult de o boxă la măsurătoare. De exemplu, poate într-un scaun lateral chiar lângă o boxă. Dă-te puțin mai înapoi de perete pentru acea măsurătoare.

A doua este un raport semnal-zgomot prea mic. Acest lucru se întâmplă când sistemul nu poate obține o măsurătoare bună deoarece sistemul nu este suficient de tare comparativ cu zgomotul ambiental. Rezolvi asta mai întâi prin oprirea oricărui zgomot din cameră. Dacă nu funcționează, atunci crește puțin câștigul. Ar trebui să rezolve problema.

Acum dă clic pe fiecare dintre cercurile de măsurători și dă clic pe măsurare poziție. Dacă este vorba de unul sau două scaune, te poți descurca cu 5-7 măsurători cu câștiguri mici și incrementale de la mai multe. Încearcă să rămâi la un picior distanță de orice pereți dacă poți. Cercurile care îți arată unde merg măsurătorile sunt doar locuri pentru a te asigura că acoperi sus, jos, înainte, înapoi și lateral. Ordinea sau care clici nu afectează efectiv măsurătoarea. Amintește-ți că se face în medie fiecare nouă măsurătoare, deci nu începe să pui microfonul în locuri ciudate pentru a atinge numărul recomandat. Odată ce ai acoperit rezonabil, apasă „Proceed to Filter Design”. Dacă nu ai făcut numărul recomandat de măsurători, vei primi un pop-up care îți confirmă că vrei să mergi mai departe. Atâta timp cât ai mai mult de cinci măsurători, doar dă clic pentru a merge mai departe la designul filtrelor.

Dirac a progresat substanțial în această secțiune. Vei vedea că a grupat boxele în mod natural, cum ar fi frontalele stânga și dreapta împreună aici. Ceea ce este cu adevărat cool acum în Dirac este că încearcă să creeze o curba grozavă pentru ieșirea naturală a camerei și boxelor tale, în timp ce anterior trebuia să faci asta singur. Pentru marea majoritate a celor care folosesc Dirac Live fără Bass Control, poți literalmente să dai clic pe „Proceed to Filter Export” aici și să încerci noul tău filtru în sistemul tău.

O experiență comună a oamenilor este că odată ce rulează calibrarea camerei, uneori cred că au pierdut bass comparativ cu nici o calibrare. Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că există un vârf natural de bass în cameră care a fost mult prea puternic și domină celelalte frecvențe, dar ai simțit acel impact de vârf înalt. Odată ce calibrarea este făcută, vârfurile sunt nivelate, iar bass-ul este mult mai strâns și mai precis. Totuși, pentru că acel vârf este plecat, s-ar putea să-l percepi ca mai puțin bass.

Cealaltă problemă care se întâmplă este că SPL-ul total sau intensitatea sistemului este redusă la același nivel de setare a volumului deoarece vârfurile au fost reduse. Așadar, dacă ești obișnuit să asculți la un nivel de volum de 70%, acum s-ar putea să ai nevoie să ai volumul setat la 73% pentru a atinge același SPL în cameră. Încurajăm proprietarii de case să trăiască cu asta pentru o vreme și, de obicei, vei găsi că este mult mai bine deoarece bass-ul este mai curat și mai strâns, și nu este obositor ca vârfurile mari de bass înfundat.

Dacă simți că vrei totuși mai mult bass, există două moduri de a-l obține. Primul este să ridici pur și simplu mânerul din stânga, care va ajusta curba setată pe baza sistemului tău. Poți face asta în sus sau în jos pentru mânerul de bass sau pentru mânerul de frecvență înaltă din dreapta. Acest lucru a devenit atât de bun și este personalizat pentru sistemul tău particular încât este acum metoda noastră recomandată pentru majoritatea oamenilor.

Cealaltă opțiune este să creezi sau să încarci propria ta curba. AVclub a calibrat atât de multe cinema-uri acum încât am creat proprii curbe bazate pe știința cunoscută și experiența noastră practică despre ce preferă clienții în casele lor. Dacă ai achiziționat sistemul de la AVclub, ar trebui să fi primit un e-mail cu curbele AVclub care fac cele mai multe camere să sune incredibil.

Pentru a încărca una dintre aceste curbe, pur și simplu dai clic pe bara de meniu din stânga sus și alegi „Load Target Curve”. Te va întreba pe care set de boxe să o aplici. Alege „All Groups” astfel încât să ai aceeași curba pentru toate boxele. Chiar dacă unele boxe sunt mai mari sau mai mici, crossover-ul pe care l-ai folosit când ți-ai setat sistemul va face treaba aici. Apoi navighează la una dintre curbele salvate pe computerul tău – curbele AVclub sunt denumite după cât de mult câștig de bass adaugă, astfel încât dacă îți place mai mult bass, alege una cu un număr mai mare. Apasă Open, și va aplica curba. Dirac Live va calcula apoi curba corectată și are limite integrate astfel încât câștigul maxim al filtrului este de 10db, astfel încât să nu încerci să supraîmpingi boxele tale prea tare. Chiar și cu acest maxim, fii inteligent și nu face ajustări în sus care sunt dincolo de capacitatea boxelor tale. Dacă ai un singur subwoofer mic, nu încerca să ridici bass-ul cu 8db. Dacă dintr-un motiv vrei ca Dirac Live să ajusteze doar între anumite frecvențe, poți trage cortina din stânga spre dreapta pentru a-i spune să nu ajusteze nimic mai jos sau cortina din dreapta spre stânga pentru a nu ajusta nimic mai sus. Nu recomandăm extinderea cortinelor spre exterior decât dacă ești expert, deoarece sunt bazate pe capacitatea boxelor. De exemplu, dacă vrei un sunet mai viu, dar mai puțin strâns sau corectat al camerei în frecvențele înalte, poți trage cortina din dreapta în jos la, să zicem, 5kHz. Aceasta va interzice lui Dirac să ajusteze frecvențele peste 5kHz, ceea ce va elimina avantajul corecției răspunsului impulsional, așa că vei simți mai mult reverberația sau sentimentul camerei în sine, deoarece nu a fost corectată.

Dacă sistemul tău este capabil de Bass Control, atunci vei vedea Bass Management ca opțiune. Dacă ai Dirac Bass Control, sari peste Bass Management. Dacă nu ai Bass Control, atunci ai folosi Bass Management doar dacă vrei să setezi crossovere diferite față de cele pe care le-ai făcut în procesor. În Dirac Live, trece peste unde i-ai spus când ți-ai setat procesorul. Cu Bass Management și Bass Control, calculează crossover-ul sugerat, pe care îl poți ajusta în sus sau în jos, și crossover-ul în Dirac apoi înlocuiește crossover-ul pe care l-ai pus inițial în receiverul tău.

Să trecem mai departe la Bass Control: vei descoperi că Dirac Bass Control duce sistemul la un alt nivel prin alinierea timpului și fazei tuturor subwooferelor cu principalele și între ele. Pentru un setup stereo cu două subwoofere, aș investi în Bass Control dacă ai bugetul. Pentru cinema-uri, utilizarea sa pentru două subs este utilă, dar pentru orice mai mult de două subs, chiar excelează.

Dacă ai Bass Control, dă clic pe acesta în dreapta sus. Calculează crossover-ul sugerat, care în prezent are un minim de 70Hz implicit, deși poți să-l muți manual în sus sau în jos. Am discutat cu echipa Dirac și am argumentat convingător de ce ar trebui să permită să coboare mai jos sau, și mai bine, să elimine crossover-ul când ai boxe full-range și să utilizeze combinația de subwoofere și boxe full-range pentru a produce cel mai bun bass. Cred că sunt de acord în general și probabil vom vedea acest lucru actualizat în software în viitor. Pentru moment, aș urma aceiași pași pe care i-am descris pentru Dirac Live. Folosește fie mânerul lateral pentru a crește puțin bass-ul (pentru majoritatea situațiilor țintind 3 până la 4 db extra) sau încarcă o curbă precum cea AVclub. Asigură-te că apeși calculați în partea dreapta jos înainte de a exporta un filtru Bass Control, deoarece necesită o mulțime de calcule după ce ai făcut orice schimbări. Pentru majoritatea oamenilor, asta este tot ce trebuie să faci.

Dacă ești un profesionist în domeniu și vrei să mergi la nivelul următor, poți testa diferite câștiguri de curbă și niveluri de crossover – apasă calculați și apoi ia un snapshot. Asigură-te că editezi numele snapshot-ului pentru orice ai schimbat – în general includ câștigul de bass și nivelul crossover-ului în nume. În acest fel, vei putea lua mai multe snapshot-uri, apoi să le exporți în procesorul tău, și apoi să revii și să faci ajustări la oricare dintre snapshot-uri.

Multe dispozitive compatibile cu Dirac permit încărcarea mai multor filtre. De ce ai dori să faci asta? Ei bine, ai putea avea un filtru care este un set strâns de măsurători în jurul unui singur scaun de ascultare pe care îl folosești tot timpul. Apoi, ai putea avea un al doilea filtru care include mai multe măsurători pentru când ai prieteni și draperiile sunt deschise. Înțelegi ideea. Este destul de puternic.

Ultimul lucru la care vrei să te gândești este să salvezi proiectul pentru a putea reveni mai târziu și să faci ajustări dacă vei dori vreodată.

Sperăm că acest ghid de configurare ți-a fost de ajutor. Dacă vrei să obții cele mai bune rezultate din sistemul tău home cinema sau cu două canale, poți găsi alte ghiduri de configurare și video-uri de calibrare audio și video pe canalul nostru de YouTube. Dacă ai întrebări suplimentare, oprește-te într-unul dintre showroom-urile noastre premiate sau discută/apelază cu experții noștri!

Suntem aici să te ajutăm!